Najveći pad eura u posljednjih 20 godina: Šta je razlog konstantnog jačanja dolara?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta porasla je i prošle sedmice, druge zaredom, dok je kurs eura ispod jednog dolara jer američki Fed ima više prostora za povećanje kamata u cilju suzbijanja inflacije nego druge centralne banke.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,7 posto, na oko 108,78 bodova, blizu najvišeg nivoe u 20 godina od 109,29 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,7 posto, pa je cijena eura skliznula na 0,9963 dolara, nedaleko najniže nivoe u 20 godina, piše See Biz.

ČITAJ JOŠ:  NAJAVE DOGAĐAJA: Najbolji provod u gradu i ove sedmice u Starom satu

Kurs dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0,3 posto, na 137,40 jena.

Jačanje dolara ponajviše se zahvaljuje skoku u petak nakon govora predsjednika američkog Feda Jeromea Powella na konferenciji centralnih bankara u Jackson Holeu.

Cijele sedmice cijena dolara oscilirala je na temelju špekulacija hoće li Powell ostati oštar ili će ublažiti retoriku po pitanju kamata i inflacije, s obzirom da se rast američke privrede već neko vrijeme usporava, pri čemu je inflacija blago skliznula s najviših niovoa u više od 40 godina.

No, Powell je u petak zadržao čvrsti stav i poručio da je neko vrijeme ekonomiji potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu.

ČITAJ JOŠ:  Slijedi drastičan pad cijena na Jadranu: 'Vidim, susjeda dala popust, a meni svi otkazuju... Šta ću, i ja spustih...'

A to, kazao je, znači sporiji rast privrede, slabije tržište rada i ‘nešto boli’ za građane i kompanije. Istaknuo je i da nema brzog lijeka protiv rasta cijena.

Fed je od marta podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a Powell u petak nije naznačio za koliko bi na sjednici u septembru Fed mogao povećati kamatne stope.

Prema procenama na tržištu novca, postoji oko 40 posto izgleda da će Fed kamate u septembru podići podići za 0,50 postotnih bodova, a oko 60 posto izgleda da će kamate povećati za 0,75 postotnih bodova.

Kamate će uskoro ponovno povećati i Evropska centralna banka (ECB), s obzirom da je inflacija u evrozoni u julu dosegnula novu rekordni nivo od 8,9 posto.

ČITAJ JOŠ:  Dolar snažno porastao, euro skliznuo na najniži nivo od polovine maja

Nakon što su u julu povećali kamate za 0,50 postotnih bodova, čelnici centralne banke poručuju da će u septembru ponovno podići cenu novca, a neki predlažu povećanje i za 0,75 postotnih bodova.

Premda će i ECB i Fed uskoro ponovno podići kamatne stope, evro je prošle nedelje bio ispod niova od jednog dolara.

Posledica je to procena da, s obzirom na trenutnu snagu ekonomije, Fed ipak ima više prostora za povećanje kamata u odnosu na ostale najveće centralne banke u svetu.

Zbog toga je od početka godine dolar prema korpi valuta na dobitku više od 10 posto.

GODISNJICA
MARKETING