Portal 072info

Najzdraviji dio lubenice bacamo u smeće

Ovo preukusno ljetnjo osvježenje donosi nam pregršt zdravih sastojaka, ali nažalost većinu njih redovno bacamo u smeće. Ne radi se o košticama, već o kori – koja, iako je neukusna, ima puno zdravih vitamina i aminokiselina.

Najukusnije je takozvano “srce”, a najčešće jedemo samo crveni dio lubenice. Ipak, istraživanja širom svijeta su pokazala da se upravo u bijelom dijelu kore nalaze najzdravije supstance. Međutim, budući da je lubenica u tom dijelu izuzetno kisela i neukusna, najčešće je bacamo, a na selu se kore daju svinjama koje ih obožavaju jesti.

Kiseo ukus kora dobiva od vitamina C, kog sadrži u velikim količinama. Askorbinska kiselina, kako se drugačije naziva ovaj vitamin, izuzetno je važna za podizanje imuniteta i pravilno funkcionisanje organizma.

Tu su i vitamini iz B grupe, koji su neophodni za zdravu kožu, kosu i nokte, pa žene često uzimaju tablete sa ovim kompleksom. Umjesto toga, možete jednostavno da se bacite na koru.

Nažalost, kora je najizloženija efektima pesticida kojima se prska povrće, pa zato i s njom treba biti obazriv, prenosi “Blic“.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box