Najzdraviji način konzumiranja badema

1634644728 shutterstock 166635194 750x510 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Iako nije štetno konzumiranje suhih badema, mnogi ljudi ih potapaju u vodu i ljušte prije upotrebe. Da li su takvi bademi zapravo bolji, i da li nude dodatne zdravstvene prednosti?

Ispitivanja pokazuju da su bademi koji se prije upotrebe potapaju u vodu bolji od sirovih, a razloga  za to je nekoliko.

Prednosti badema

Bademi su prepuni hranjivih supstanci i izvrstan su izvor vlakana, bjelančevina, vitamina E, magnezija, mangana, bakra, fosfora i mnogih drugih korisnih sastojaka.

Svi ti nutrijenti pomažu kod gubitka kilograma, poboljšavaju zdravlje kostiju, raspoloženje i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Bademi povećavaju nivo antioksidansa u tijelu, snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju protok krvi.

Ako uživate u redovnom grickanju ove vrijedne namirnice, potrudite se da je dan ranije potopite u vodu i oljuštite.

Potapanje badema u vodu poboljšava njihovo varenje

Takvi bademi se lakše i bolje vare od sirovih ili pečenih. Sve što je natopljeno vodom lako je za žvakanje i lakše se vari.

Bolje korištenje nutrijenata

Dostupnost hranjivih supstanci iz badema povećava se kad se potope u vodu, a antioksidansi i prednosti vlakana se povećavaju. Potapanjem se uklanjaju i nečistoće koje mogu da spriječe apsorpciju određenih hranjivih supstanci.

Pospješuje gubitak kilograma

Bademi potopljeni u vodu oslobađaju enzime poput lipaze, koji pojačavaju metabolizam i pomažu kod gubitka kilograma. Zbog toga, ako imate u planu gubitak kilograma, preporučuje se da  bademe uzimate uz obroke, prenosi Index.hr.

Uklanja fitinsku kiselinu

Kad bademe ne potapate u vodu, u njima se zadržava fitinska kiselina, koja za sebe veže neke od nutrijenata, sprečavajući njihovu apsorpciju u organizmu.

GODISNJICA
MARKETING