Nakaš: Propustili smo priliku da imamo masovniju vakcinaciju

bakir nakas 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

O borbi protiv koronavirusa u Novom danu na N1 govorio je doktor Bakir Nakaš, infektolog.

Porast broja novooboljelih od Covida 19 evidentan je u BiH, istovremeno procenat imuniziranih protiv korone slabo raste.

“Danas imate puno više vakcina nego što je interesa. Evidentno je da smo period januar, februar, mart i april propustili da imamo masovniji odziv građana. Sjećate se da su na Zetri ljudi masovno vraćani zato što nisu pripadali određenom godištu ili nisu bili u toj kategoriji. Da smo nabavili vakcinu u januaru ili februarau danas bismo imali sigurno taj procenat blizu 50 posto, a nemamo danas ni 20 posto”, kazao je Nakaš.

ČITAJ JOŠ:  Ovo su simptomi krakena

On je dodao da i danas osjeća posljedice korovirusa koji je prebolovao.

“Zamaranje, nestotak kondicije, nije ona snaga koja je bila prisutna prije korone, nije onaj plućni kapacitet koji je bio prisutan. Nije osjećaj da je čovjek zdrav. Imate osjećaj da imate određenih tegoba i jednostavno se ustručavate da se normalno ponašate”, poručio je.

Moramo biti odgovorni, naveo je.

“Ukoliko nismo odgovorni utoliko ćemo biti više u prilici da budemo žrtve infekcije, eventualno da završimo u bolnici i na respiratoru. Virus ima tu sposobnsot da mutira i da mijenja svoje karakteristike, prilagođava se da bude infektivniji i invazivniji, da izaziva teže kliničke slike”, kazao je dr. Nakaš.

ČITAJ JOŠ:  U BiH propalo blizu milion i po vakcina protiv COVID-19
GODISNJICA
MARKETING