Nakić: Podigli smo pravnu sigurnost na viši nivo u proteklih 15 godina

Po uzoru na demokratske evropske zemlje u pravni sistem Bosne i Hercegovine prije 15 godina uveden je notarijat, koji je prvo zaživio u Federaciji BiH, a godinu kasnije i u Republici Srpskoj.

Tim povodom sutra će u Neumu biti održana i Svečana sjednica Skupštine Notarske komore FBiH. Osim svečanog dijela programa i Redovne sjednice Skupštine, planiran je i radni dio na kojem će se s predsjednicima sudova i kantonalnim ministrima pravde, razgovarati o rezultatima i perspektivama postupanja notara kao povjerenika suda u ostavinskom postupku.

Predsjednica Notarske komore FBiH Anica Nakić kaže kako je danas jasno da su notari u ovih 15 godina potpuno opravdali dodjeljenu im ulogu te podigli pravnu sigurnost na znatno višu razinu.

– Ponosni smo na podatak da su notari u Federaciji BiH prošle godine sačinili 557.449 različitih isprava. Kao i ranije, zabilježen je veoma mali broj osporavanja notarskih isprava. Visoku razinu kvalitete rada i dostupnosti notara građanima održavali smo usprkos problemima i restrikcijama izazvanim pandemijom koronavirusa. 

Notarima kao povjerenicima suda na osnovu Zakona o nasljeđivanju u FBiH dodijeljeni su u rad ostavinski predmeti te su značajan dio posla notari prošle godine obavili upravo u ovom segmentu. Prošle godine imali smo 35.242 pravomoćno okončanih ostavinskih predmeta. S druge strane, u istom periodu registrirano je samo 69 prigovora na rješenja o nasljeđivanju, što je još jedna potvrda našeg profesionalnog rada i doprinosa izgradnji i funkcioniranju pravne države – kaže Nakić.

Copy

Ističe da je u u završnoj fazi priprema elektronskog registra za vođenje testamenata i drugih nasljednopravnih poslova. Dodaje kako će o tačnom datumu svi ovlašteni korisnici registra biti pravovremeno obavješteni.

Fena

Prethodni članakLoše vijesti za građane: Očekuje se dodatno poskupljenje goriva 
Sljedeći članakNa putu Zenica – Babino: Težak sudar autobusa i Pola, dvoje povrijeđenih