Portal 072info

Nakon 10 godina Mostar više nije grad slučaj: Čović i Izetbegović potpisali sporazum o održavanju izbora

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dogovor koji su Mostarci čekali deset godina postignut je. Nakon više sastanaka i približavanja udaljenih pozicija lideri HDZ-a i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, stavili su potpis na politički sporazum o održavanju izbora u najvećem hercegovačkom gradu.

Izetbegović i Čović dogovorili su implementaciju presude Ustavnog suda, zbog kojeg se lokalni izbori u Mostaru nisu održali od 2008. godine, kao i izmjene statuta Grada Mostara, koje bi se trebale usvojiti na prvoj konstituirajućoj sjednici nakon izbora novog Gradskog vijeća.

Također, Čović i Izetbegović potpisom dokumenta obavezali su se da će sporne stvari iz Izbornog zakona dogovoriti do kraja 2021. godine, kako bi spremni ušli u izbornu 2022. godinu.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, američki ambasador Eric Nelson, britanski ambasador u BiH Matthew Field i prvi čovjek Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odlukom broj 9/09 od 26. novembra 2010. godine djelomično usvojio zahtjev Kluba poslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti odredba član 19.4. Izbornog zakona i člana 17. Statuta Grada Mostara koje tretiraju način izbora Graskog vijeća.

Rok za izvršenje odluke, odnosno promjene spornih članova, istekao je 26. decembra 2011. godine.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Klix


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 47
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Pjesma podrške Izetbegoviću: ,,Život mi nanese boli, Bakir od korone oboli”

072info.com

Izetbegović: Bakir je dobro, piše, čita, telefonira, a ja pazim da se ne zarazim

072info.com

Latić: Izetbegovićeva izborna taktika je da umrtvi igru, ostatak posla prepustit će „psećim brigadama“ botova da zastraše birače!

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6