Nakon 15 godina: Bahrudin Jelkić zimu dočekao u obnovljenom toplom domu

ha

Većina povratnika u Bosni i Hercegovini nema na svom ognjištu siguran i topao dom. Među njima je do ove zime bio i Bahrudin Jelkić (66) iz Srebrenice, koji je 15 godina čekao na obnovu kuće.

I kada je konačno dočekao da počne obnova njegovog doma, ona je obustavljena zbog nedostatka radne snage kod izvođača projekta. Kuća je prokišnjavala, radovi su ostavljeni napola, no, nakon pisanja „Avaza“ o ovom slučaju, radnici su se opet vratili u Jelkićevu kuću i dovršili posao.

Kvalitetni radovi

Na njegovu sreću, on se ovih dana uselio u obnovljenu kuću i zimu će, kako kaže, konačno dočekati u toplom domu.

Izvođač radova „Inženjering“ iz Zavidovića predao je Jelkiću ključeve obnovljene kuće.

– Najbitnije je da je obnovljen dotrajali krov kuće. Opremljeni su kuhinja i dnevni boravak, a tu su i nova stolarija te elektroinstalacija. Zahvaljujući projektu BH5, nakon deceniju i po konačno sam dobio siguran i topao dom – sa zadovoljstvom kazuje Jelkić, ističući i da su radovi izvedeni kvalitetno.

Dodaje da je ostalo još sitnih radova te da će nakon njihovog završetka sa zadovoljstvom potpisati zapisnik o urađenim poslovima.

Neuvjetan boravak

Dok je trajala obnova kuće, Jelkić je boravio u neuvjetnim prostorijama dijela bratove kuće. Nije imao struju, na prozorima su bili najloni te je stalno strahovao kako će, ako radovi na njegovoj kući ne budu završeni, provesti zimu. Međutim, nakon toliko godina sreća mu se osmjehnula.

Inače, u okviru državnog projekta stambenog zbrinjavanja BH5, u Srebrenici je u toku obnova 55 porušenih i devastiranih kuća.

Realizacija projekta započela je još početkom 2013. godine, a obuhvatio je BiH, Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku. Srebrenica je dobila najveći broj donacija za obnovu, kojom je obuhvaćeno 55 kuća. Radovi na svih 55 kuća trebali bi biti završeni krajem idućeg mjeseca. I pored toga, u Srebrenici je, od 6.400 porušenih stambenih objekata, obnovljeno 2.890, dok na obnovu čeka još 3.510 razorenih kuća.