Nakon 21 godine prvi Bajram-namaz u banjalučkoj Ferhadiji

Nakon 21 godine prvi Bajram-namaz u banjalučkoj Ferhadiji

607_20130808173925_8.8_ferhadija

U banjalučkoj džamiji Ferhadija je jutros, prvi put nakon 1993.godine, klanjan Bajram-namaz.

Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić pozvao je u bajramskoj hutbi vjernike da budu solidarni sa svim ljudima te da se zalažu za toleranciju i dobre međuljudske odnose.

-Danas smo klanjali prvi Bajram-namaz, istina u malo otežanim uslovima jer se Ferhadija još obnavlja i skele su još tu, ali one su nam bile i dodatna potpora, kao i veliki broj vjernika – rekao je muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić.

Podsjeća da je i ove godine u Ferhadiji klanjan teravih namaz, 15.jula, kojem je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

U zidinama Ferhadije, čija je obnova još u toku, također je ranije klanjan Bajram namaz, dva puta džuma i tri puta teravih namaz tokom dva ramazana.

Muftija Čamdžić očekuje da će se iduće godine Bajram-namaz klanjati u potpuno obnovljenoj Ferhadiji, iako su trenutno radovi otežani, jer nedostaje novaca, ali se i nada da će ta pomoć ipak stići.

U bajramskoj hutbi banjalučki muftija je pozvao vlasti da rade na održivom povratku, ali i pomognu onima koji žele da se vrate u svoje prijeratne domove.

-Povratak nije završen – kazao je Čamdžić, koji je također pozvao vjernike Bošnjaka da se odazovu popisu stanovništva.

Bošnjake je pozvao da uz svoju vjeru poštuju i sve druge ljude, bez obzira na vjeru, naciju i kulturu.

-BiH je stoljećima bila poznata po tome da su ovdje svi živjeli zajedno – kazao je efednija Čamdžić uz poziv na toleranciju, suživot i dijalog.

-S čvršćom vjerom bit će i više tolerancije i dobrih međuljudskih odnosa, a ne mržnje, koja ugrožava zdravo društvo i moralnu zajednicu – kazao je muftija banjalučki .

Pozvao je nadležne u Ministarstvu prosvjete i kulture u RS, da od naredne školske godine omoguće nacionalnu grupu predmeta i učenicima Bošnjacima u RS, jer je to i elementarno i zakonsko pravo.

Također, ponovio je da očekuje da najesen banjalučke vlasti izdaju dozvolu Islamskoj zajednici u Banjoj Luci za izgradnju medrese, jer jedino u Banjalučkom muftiliku nema vjerske škole.

– Ako nam se se to ne dozvoli bit će to znak da postoji diskriminacija i da nema jednakopravnosti, a u to nećemo da vjerujemo – kazao je muftija Čamdžić.

federalna.ba/Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica