Nakon 21 godinu proučen prvi ezan s munare Ferhadije

Nakon 21 godinu proučen prvi ezan s munare Ferhadije

607_20130709001516_dzamija_ferhadija_banja_luka_andrej_hamzic2
Foto: radiosarajevo.ba

Banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić sinoć je u povodu nastupajućeg mjeseca ramazana, svetog mjeseca muslimana, proučio prvi ezan s munare Ferhadije džamije, 21 godinu nakon njenog rušenja.

„Poslali smo poruku da će ovdje u Banjoj Luci biti ezana, da ima vjere, da ima Bošnjaka, da je ovdje i njihovo mjesto s ostalim komšijama s kojima su oduvijek zajedno živjeli. Pozvali smo putem ezana sve prognane Banjalučane da se vrate u lijepu Banju Luku, da dođu da nastave živjeti sa svojim komšijama, da nastave širiti toleranciju, da se druže s Ferhadijom. Poslali smo ovim ezanom jednu ramazansku čestitku svim prognanim, svim Banjalučanima, svim muslimanima u svijetu. Ovim ezanom smo se, ujedno, zahvalili i svima koji su nam pomogli u izgradnji Ferhadije“, kazao je u izjavi za agenciju Anadolija muftija Čamdžić.

Podsjećajući da je sinoć u akšamsko vrijeme počeo ramazan, za koji su u mjesecu redžepu i šabanu vršene posebne pripreme, muftija Čamdžić je pojasnio da je njihov primarni cilj edukacija, posebno mladih ljudi „kojih je sve više u džamijama“.

Prema njegovim riječima na Muftijskom vijeću je dogovoreno da se tokom predavanja koja će se održavati tokom mjeseca ramazana govori o dijalogu, suživotu, toleranciji, da se izbjegne svaka riječ jezika mržnje kako se niko ne bi povrijedio, ne samo uz ramazan, nego i tokom cijelog života.

federalna.ba/Anadolija

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE