Portal 072info

Nakon 30 godina otvoren granični prijelaz Arar između Iraka i Saudijske Arabije

Screenshot 4 1048
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Irak i Saudijska Arabija ponovo su danas, poslije tri decenije, otvorili granični prelaz Arar za trgovinu između ove dvije zemlje, saopštile su iračke vlasti. Granični prelaz Arar zatvoren je 90-tih godina prošlog vijeka nakon iračke invazije na Kuvajt, poslije čega je Rijad prekinuo sve odnose sa Irakom. Prelaz je bio zatvoren, što je ukazivalo na zategnutost odnosa Rijada i Bagdada uprkos promjenama administracija.

Međutim, diplomatski odnosi su obnovljeni 2015. godine nakon nekoliko susreta na višem nivou, što je prvo dovelo do otvaranja saudijske Ambasade u Bagdadu. Tokom 2017. godine formiran je Savjet za koordinaciju radi poboljšanja odnosa.

Analitičari navode da ponovno otvaranje graničnog prelaza Arar predstavlja ključni korak ka učvršćenju odnosa i produbljenju ekonomske saradnje Iraka i Saudijske Arabije. Prelaz je prethodno otvaran samo jednom godišnje radi prelaska hodočasnika na putu u Meku.

Irački zvaničnici izrazili su nadu da će ponovno otvaranje prelaza Arar, koji se nalazi južno od iračkog grada An Nuhaiba u provinciji Anbar, na zapadu Iraka, ojačati trgovinsku aktivnost i pružiti podstrek privredi.

Poboljšanje odnosa sa Saudijskom Arabijom jedan je od ključnih elemenata iračkog premijera Mustafe Al Kadimija, koji je na vlast došao u maju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Srna

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME