Nakon 35 godina imamske službe: I kada odem u penziju radit ću za dobrobiti Islamske zajednice

r 17
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Nakon tri i po decenije imamske službe u Počitelju, Džemal ef. Gadara se sprema za penziju. Ovo mu je posljednji ramazan na dužnosti počiteljskog imama. Posebnu zahvalu na svemu što je učinio za vjerski život i kako bi se održao plamen vjere u ovom džematu ef.Gadari je iskazao reisu-l-ulema, Husein ef.Kavazović, koji mu je zajedno s mostarskim muftijom Salemom ef.Dedovićem u utorak uručio prigodne poklone.

Vrijeme ramazana je uvijek i svugdje posebno

Bilo je to za ef.Gadaru svojevrsno iznenađenje, takvo da su ga emocije, kako nam kaže dan nakon posjete, satima poslije obuzele.

– Zaista sam bio iznenađen, vidjeli su to na meni prisutni. Bilo je neočekivano i sretan sam da mi je ukazana takva čast, da doživim takvu posjetu, prije svega, u mubarek mjesecu i da mi uvaženi reisu-l-ulema i muftija uruče hedije i upute tako lijepe riječi. To su, zaista, rijetki trenuci i Islamska zajednica je tim činom pokazala svoju reputaciju i ugled. Ukazana mi je čast, ali veća čast će mi, ako Bog da, biti ako dragi Allah ukabuli i u sevap upiše sve ono što smo mi sa tog minbera i mihraba ljudima govorili i pričali.

Naravno, i kada odem u penziju, radit ću za dobrobit Islamske zajednice – govori nam ef. Gadara.

Vrijeme ramazana je uvijek i svugdje posebno. U Počitelju pogotovo, čiji su stari stanovnici efendiji pričali da je prepun dženetskih simbola…Žao mu je što napušta Počitelj.

– Žao mi je, kako neće biti, iako sam sebe prilično pripremio na ove trenutke. Ali, džaba, krenu slike Počitelja kada sam došao na službu. Prvu sam džumu tu klanjao u februaru 1987. godine. Džamiju sam zatekao u skelama, imamski stan je bio skoro urušen, ni tada dosta toga nije bilo riješeno, ali, hvala Bogu uspjelo se. Ali, kako ode jedan problem, dođe drugi, peti i tako stalno.Problemi se stalno rađaju-kaže nam ef.Gadara.

Tokom svoje 35-godišnje misije u Počitelju pri Islamskoj zajednici, kako u ratnom, tako i u poratnom vremenu ef.Gadara je bio uz svoj narod. Nije se ustručavao prozivati nadležne i ukazivati na nebrigu i na maćehinski odnos kada je riječ o kulturno-historijskom nasljeđu Počitelja.

Volio bih i nadam se da će se ti problemi riješiti

Ef.Gadara je i u utorak podsjetio na problem prodiranja vode u kupolu Šišman Ibrahim-pašine džamije, a ukazano je i na problem uzurpacije vakufske imovine, odnosno, Medrese i njeno rapidno propadanje.

– Volio bih i nadam se da će se ti problemi riješiti, kao što želim da se, napokon, riješi i problem elektrifkacije grada, pitanja vodosnabdijevanja… Previše je nevolja i problema ovdje, a sve manje ljubavi, poštovanja, međusobnog uvažavanja među ljudima – priča ef.Gadara.

Avaz