1632500797 gradjani sarajevo 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 15, 2021 @ 23:53
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
NER FIT

Nakon svake afere svjedočimo medijskim izvješćima o urušenom sistemu i s pitanjem kako do ozdravljenja društva, ali i uređenog pravosudnog sistema, s jasnim zakonskim i etičkim normama? Posljednje afere ponovno su pokazale svu slabost i nedostatke bh. pravosudnih i sigurnosnih institucija, poručuje struka i nevladin sektor.

FIXGEHALT

Slučaj “Potkivanje” i bivši čelnik VSTV-a Milan Tegeltija, nesavjestan rad u službi i uslovna presuda za bivšeg čelnika SIPA-e Gorana Zubca, smjena bivšeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH zbog ozbiljnog kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva, afera Diploma u slučaju prvog čovjeka OSA-e Osmana Mehmedagića i audiosnimci sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić i naposlijetku odluka Drugostepene komisije o njenoj smjeni. Nakon svega vjeruju li građani u pravosudne sistem?

Od afera se udaljavaju iz VSTV-a. U posljednjem saopćenju za javnost reaguju na informacije objavljene u pojedinim medijima i informišu javnost o sastanku održanog s direktorom OSA-e početkom juna ove godine. Naglašavaju, sastanak je bio isključivo službene prirode i zvaničnog karaktera.

Nakon održanog sastanka predsjednik Lagumdžija je obavio konsultacije sa članovima Predsjedništva VSTV-a BiH te je navedene Informacije proslijedio glavnoj tužiteljici Tužilaštva Bosne i Hercegovine i glavnoj disciplinskoj tužiteljici Ureda disciplinskog tužioca jer su iste sadržavale podatke o eventualno protivpravnim radnjama nosioca pravosudne funkcije, odnosno podatke koji su imali obilježja disciplinskog prekršaja“.

U proteklih godinu dana na desetine zvaničnika i uposlenika u pravosudnim institucijama saslušali su članovi Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Jedini koji je odbio saradnju s Komisijom, i to smo zvanično konstatovali, je ministar pravde Josip Grubeša i imali smo zaista ogromne poteškoće sa gospođom Tadić, ali smo na kraju ishodili i njeno svjedočenje. Ono što se prožima kroz većinu svjedočenja da je korupcija u pravosuđu BiH ogromna, da su političke veze, odnosno nosilaca pravosudnih funkcija sa političkim čelnicima zaista duboke i da to treba popravljati. Mi ćemo zaista sve nalaze iznijeti i preporuke koje će biti zasnovane upravo na riječima struke“, komentarisao je Damir Arnaut, predsjedavajući Komisije.

Odgovor struke na pitanje kako uz ovakve afere do pravne države glasi: podjela vlasti i lični integritet nosilaca najviših funkcija.

To je odgovor na naša nadanja o boljem i pravednijem društvu, a ne društvu koje djeluje za bilo čije interese, bilo da se radi o ličnim ili političkim“, kazao je Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava.

Smatram kako je ovo izuzetno hrabra odluka VSTV-a. Nadam se da će ovo biti presedan i odluka koja govori da će na kršenje integriteta biti odgovoreno najvećim kaznama – politikom nulte tolerancije. Ova odluka stavlja veliki pritisak na panel žalbenog postupka u slučaju protiv glavne tužiteljice BIH. Dobro je što ovaj pritisak postoji“, poručio je Kees van der Wiede, savjetnik u VSTV-u.

Podršku uspostavljanju djelotvornog, odgovornog i inkluzivnog pravosudnog sektora u BiH zalaganja su međunarodnih institucija, dok nevladine godinama upozoravaju na mnogobrojne probleme.

Nismo do sada imali nijednog glavnog tužioca koji je doživio kraj svog mandata, a da nije ili podnio ostavku zbog pritiska javnosti ili smijenjen zbog disciplinskih i drugih postupaka, što govori o načinu obnašanja ove funkcije. Ljudima koji se biraju na ovu funkciju, i uopšte integritetu same institucije“, izjavila je Ivana Korajlić, Transparency international.

Građani nevladin sektor i svi nivoi vlasti trebaju zajedno raditi na ozdravljenju društva i pravednijem sistemu.

LIDER