Nakon CIK-ovog žrijeba vrijednost DF-a naglo skočila: Ima li Osmorka nešto za ponuditi Komšiću?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nakon što je žrijebom Centralna izborna komisija dodijelila bošnjačkog delegata SDA-u iz Kantona 10 vrijednost Demokratske fronte sa samo jednim bošnjačkim delegatom u Domu naroda Federacije BiH naglo je skočila u političkoj borbi oko formiranja nove vlasti na entitetskom i državnom nivou.

Bez obzira što je jasno da je DF u bloku sa SDA, jedan delegat je garancija da DF neće biti zaobiđen u slučaju da se HDZ predomisli, odbaci koaliciju s Osmorkom i uslovi formiranje vlasti sa SDA izbacivanjem DF-a. Isto tako SDA i HDZ nemaju većinu ni u Domu naroda ni u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH bez ove stranke.

SDA samostalno može predložiti kandidata za predsjednika i potpredsjednika FBiH i bez DF. Međutim, u slučaju da DF svoj glas da Osmorci i ovaj sarajevski blok bi mogao predložiti kandidata sa 11 glasova. Time bi pozicija SDA bila ugrožena jer uprkos tome što bi imali svog kandidata i drugi blok bi imao svog.

ČITAJ JOŠ:  BiH: Od početka godine otkriveno 639 ilegalnih migranata

Parlament FBiH bi nakon toga zbog većine koju ima Osmorka sa HDZ-om izabrao osmorkinog kandidata iz reda bošnjačkog naroda za predsjednika ili potpredsjednika Federacije BiH. U tom slučaju SDA ne bi imala bilo mehanizam da sačuva svoje pozicije u vlasti.

Naravno ovakav ishod bi bio moguć ako stranke Osmorke očuvaju zajedništvo i svi njihovi delegati ostanu vjerni svojim strankama prilikom predlaganja delegata za predsjednika i potpredsjednika FBiH.

S druge strane nepovjerenje između DF i Osmorke je duboko i dugog trajanja još od podrške DF-a Vladi Kantona Sarajevu koju je 2020. godine formirala SDA.

Danas se čini da su razlike još veće i suštinske, naročito u smislu ocjene odluke visokog predstavnika kojom je izmijenio Ustav Federaciji BiH. Naprimjer, viđenje reforme Izbornog zakona i Ustava BiH dijela Osmorke (NiP) i DF-a kojom bi se mijenjao način izbora članova Predsjedništva BiH čini se dijametralno suprotno.

ČITAJ JOŠ:  EKO-VAT demantuje da je za izgradnju MHE Mirze Teletovića poništena okolišna i građevinska dozvola

Jučer se još jednom potvrdilo da je komunikacija na liniji Osmorka-DF u najmanju ruku loša nakon što Osmorka nije prihvatila uslov DF-a da ne uvlači HDZ u Vladu Zeničko-dobojskog kantona.

Nermin Nikšić je kazao da je SDP dio Osmorke i da je ta Osmorka izabrala za partnera HDZ te da je isto ponuđeno i DF-u koji je odlučilo izaći iz ove priče.

“Bili su dio te priče, a sada ponovo izlaze iz toga. To je njihov izbor”, poručio je Nikšić.

Dodatni problem za DF u smislu davanja podrške Osmorki je što u Domu naroda i Predstavničkom domu Parlamenta FBiH njihovi glasovi prilikom većinskom glasanja u domovima nemaju značaj, jer Osmorka i HDZ i bez njih imaju većinu, za razliku od kombinacije SDA-HDZ. U takvim okolnostima ničim ne bi mogli uslovljavati partnere.

Na kraju DF-u je dovoljno da bude neutralan prilikom predlaganja kandidata za predsjednika ili potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda i SDA će jedina biti u mogućnosti da predloži kandidata.

ČITAJ JOŠ:  Osmorka sa partnerima ostaje na okupu i nastavlja sa procesom formiranja vlasti na svim nivoima

S obzirom na poruke koje su slali do današnjeg žrijeba i značajne razlike u viđenju odluke Schmidta i izborne reforme, koja je za DF najvažnije političko pitanje, čini se da Osmorka nema puno toga ponuditi DF-u.

Podsjetimo i na to da su članice Osmorke večeras pozvale Demokratsku frontu, koja ima jednog delegata u Domu naroda FBiH, “da postupi odgovorno kao što je početkom 2015. godine postupio SDP BiH kada su SDA i DF imali većinu”.

“Od DF-a očekujemo da odgovori recipročno i glasa za prijedlog Osmorke za novog potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, s obzirom da je Osmorka dio nove entitetske većine”, rekli su iz Osmorke.

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING