Nakon dojave građana policija lišila slobode provalnika

Policija Zenica
Foto: Ilustracija
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Dana 01.05.2015. godine, u 22,10 sati, dežurna služba Policijske stanice Visoko je putem telefona obaviještena od strane jedne ženske osobe da je u toku provala u prodajni objekat “Vispak shop”, koji se nalazi na lokalitetu Zanatskog centra Sebilj u Visokom.

Odmah nakon zaprimljene dojave na lice mjesta je upućena policijska patrola, koja dolaskom na navedenu lokaciju uočava nepoznato lice kako izlazi iz unutrašnjosti objekta i bježi u pravcu ulice Mule Hodžića, gdje su ga policijski službenici sustigli i lišili slobode, nakon čega je lice sprovedeno u službene policijske prostorije.   

Izvršenim provjerama utvrđeno je da se radi o licu Dž.A., rođenom 1993. godine, iz Visokog, nad kojim je  u prostorijama Policijske stanice Visoko zavedena kriminalistička obrada.

O navedenom je upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona koji je ovlastio policijske službenike da izvrše uviđaj, te poduzmu sve potrebne mjere i radnje sa ciljem dokumentovanja i rasvjetljavanja navedenog  krivičnog  djela.

Izvršenim uviđajnim radnjama je utvrđeno da je teška krađa izvršena u poslovni objekat “Vispak shop No1”, vlasništvo preduzeća “Vispak” DD Visoko, te da je lice Dž.A., razbijanjem izloga načinilo otvor i kroz isti ušlo u unutrašnjost objekta, nakon čega je iz kase otuđilo novac u iznosu od 240,00 KM, kalkulator marke “Desktoi” i jedan punjač za mobilni telefonski aparat.

Službenici Policijske stanice Visoko nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog krivičnog djela, nakon čega će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostaviti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv lica Dž.A., zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Teška krađa“ iz člana 287. Krivičnog zakona FBiH.

Ono što želimo posebno naglasiti je činjenica da je u ovom slučaju, veoma brzom hvatanju i lišenju slobode izvršioca teške krađe, kao i njegovom procesuiranju, doprinjela pomoć sugrađanke, koja je uočila provalnika i o tome  odmah obavijestila policiju. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim našim građanima na saradnji, te ih pozivamo da nam dostavljaju raspoloživa saznanja o nezakonitim pojavama i uočenim krivičnim djelima, kako bismo što uspješnije reagovali a izvršioce krivičnih djela locirali i lišili slobode.