Nakon drastičnog pada cijena naftnih derivata: Plin bi od januara trebao biti jeftiniji

plin 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Već duži period cijene nafte na svjetskom tržištu u značajnom su padu, pa su prvi put nakon nekoliko mjeseci i u BiH znatno ispod tri KM po litru.

S obzirom na direktnu vezu cijena energenata, jer se cijena plina kvartalno određuje prema tzv. naftnoj formuli i direktno zavisi od cijene nafte, potrošači u BiH mogu se nadati čak i manjim iznosima na računima za plin u januaru.

– Očekujemo da će se cijena formirati isključivo po devetomjesečnom prosjeku nafte i naftnih derivata. Prateći trend posljednjeg tromjesečja, koji će ući u kalkulaciju, vidimo da su cijene nafte u padu, tako da u ovom trenutku možemo reći da neće doći do rasta cijena plina, a veoma ćemo se obradovati ako bude bilo kakvih smanjenja – kazala je Hadžialjević.

Kako je dodala, iako je bh. tržište u ovoj godini bilo suočeno s jačim udarom, očekuje nas povoljnije stanje. Obavještenje o novoj cijeni plina u “Energoinvestu” očekuju od 2. do 8. januara naredne godine.

– Svako smanjenje koje se kroz naftnu formulu bude iskazalo od “Gazproma” automatski će se reflektirati na građane i na cijenu koju mi dajemo – istakla je Hadžialjević.

Devet mjeseci

Stručnjak za energetiku Nihad Harbaš također je oprezan prilikom davanja bilo kakvih procjena, jer one su zbog rata u Ukrajini još nemoguće.

– Cijene nafte na svjetskom tržištu u posljednjih šest do devet mjeseci imaju blagi pad pa bi bilo očekivano da i cijena prirodnog plina bude niža. Međutim, vrlo teško možemo očekivati da ona bude znatno niža nego što je danas, jer generalno rast cijena može ići rapidno – rekao je Harbaš.

Stabilizacija cijena

Harbaš očekuje stabilizaciju cijene plina, a blagom padu moglo bi doprinijeti i smanjivanje uvoza ruskih energenata u EU, koji je s oko 40 pao na 7-8 posto iako Rusija pronalazi nova tržišta.

– BiH nema alternativnih pravaca, ali ni skladišta prirodnog plina. Tu može doći do problema – istakao je Harbaš.

Avaz