Portal 072info

Nakon haosa na utakmici protiv Grčke FIFA je poslala jasne zahtjeve prema BiH, Grci u međuvremenu žestoko lobiraju

Naši nogometni reprezentativci, kapiten Edin Džeko i Muhamed Bešić te pomoćnik selektora Stefan Žili (Stephane Gilli) morat će prekinuti godišnje odmore kako bi dali izjave o incidentu nakon meča s Grčkom 9. juna u Zenici. O svemu će svoj stav u sjedište Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) u Cirihu morati poslati i Nogometni savez BiH, saznaje “Dnevni avaz”.

Naočigled svih

Podsjetimo, nakon susreta kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo na Bilinom polju, došlo je do žestokog incidenta i fizičkog obračuna između igrača dvije reprezentacije, u kojima je učestvovao i pomoćnik Mehmeda Baždarevića.

Sve se desilo naočigled zvaničnih lica na utakmici, koji su to zabilježili i proslijedili u FIFA-u, te ispred brojnih televizijskih kamera, koje su sve snimile.

Uslijedila je reakcija FIFA-e, koja je poslala dopis u bh. kuću fudbala, poručivši da su dobili detalje incidenta te da je Disciplinska komisija Međunarodne fudbalske federacije pokrenula proceduru protiv spomenute trojke i NSBiH.

Izjave se moraju proslijediti u Cirih do 29. juna, a odluka o eventualnim sankcijama donijet će se 20. jula na sjednici Disciplinske komisije FIFA-e.

U očekivanju ovih izjava, iz NSBiH već su izdali saopćenje, u kojem je izraženo izvinjenje zbog svega što se dešavalo te da će se analizirati sve što su sudionici incidenta učinili, posebno ističući ulogu Stefana Žilija, člana stručnog štaba naše selekcije.

Sve ovo, iako zvuči prilično nesvakidašnje, zapravo je regularna procedura koju Disciplinska komisija FIFA-e provodi u ovakvim i sličnim slučajevima. Poznato je da je fer-plej prioritet u svim takmičenjima koje organizira Svjetska fudbalska federacija te da postoji nulta razina tolerancije prema incidentima koje smo vidjeli na Bilinom polju.

Suspenzija tribina

Iako se radi o uobičajenim postupcima, niko, ipak, ne želi govoriti o mogućim kaznama koje će FIFA izreći. Očito je, čini se, da će NSBiH dobiti žestoku novčanu kaznu. Moguće je i da će se suspendirati jedna ili možda dvije tribine na Bilinom polju, ali se ne vjeruje da će stadion biti suspendiran.

Šta će biti sa Stefanom Žilijem, teško je reći. Kaznu će teško izbjeći, a ako ona bude suspenzija na duži vremenski period, on bi, prema svemu sudeći, i završio svoj posao na klupi reprezentacije BiH.

Ipak, ono što je najvažnije je kako će proći Džeko i Bešić s obzirom na nastavak kvalifikacija, koji nas očekuje već krajem avgusta. Mnogo toga zavisi od izvještaja koji je delegat utakmice u Zenici sa saradnicima napisao i proslijedio Disciplinskoj komisiji FIFA-e, a vjerujemo, i od izjava naših reprezentativaca o svemu što se dešavalo na terenu Bilinog polja.

Grčko lobiranje

I Nogometni savez Grčke izdao je saopćenje o dešavanjima na Bilinom polju. U njemu se traži kažnjavanje vinovnika te se ističe “loša atmosfera na stadionu”. Između redova da se iščitati kako, zapravo, lobiraju i traže oštro kažnjavanje naših igrača i trenera Žilija, čime, naravno, rastu šanse njihove selekcije u nastavku kvalifikacija za Rusiju 2018.

Avaz.ba

Podijelite članak