Nakon majskih poplava: U Topčić Polju 15 kuća još uvijek čeka na obnovu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Stanovnici Topčić Polja ponovo strahuju od poplava i klizišta, koja su ovo mjesto na granici između Zenice i općine Žepče pogodila u maju prošle godine, kada je uništeno više od 100 kuća i drugih objekata, piše bh. novinska agencija Patria.

Rijeka Bosna, koja protiče kroz ovo mjesto, ali i tone blata koje je donijelo klizište, u samo jednom danu prije osam mjeseci selo su učinili neprepoznatljivim.

Do početka ove godine, zahvaljujući Općini Zenica ali i humanitarnim organizacijama iz zemlje i svijeta, najveći dio oštećenih objekata je saniran. Ostalo je tek između deset i 15 kuća koje su u potpunosti uništene i čiji vlasnici čekaju da im vlasti kažu šta planiraju sa njima, jer sami niti mogu niti smiju raditi na sanaciji svojih imanja.

No, mještani su sada ponovo uzenimireni jer se boje novih padavina, koje bi donijele i nove nevolje u Topčić Polje.

Zejnir Halilović, koji je tokom klizišta prošle godine ostao bez kuće, i danas živi u kući koju mu je na korištenje dao prijatelj, u razgovoru za agenciju Patria kaže kako je urađeno puno na obnovi sela, ali jako malo na sprječavanju ponovnih klizišta. Ukoliko bi padavine bile obilne kao prošle godine, Topčić Polje bi ponovo bilo ugroženo, a možda i ponovo zatrpano.

– Uništena je moja kuća, i radionica u kojoj sam proizvodio košnice za pčele. Ali, bez obzira na sve, moja porodica nije izgubila nadu i volju i mi ćemo se dalje nastaviti boriti kroz život – kaže Halilović.

Zejnir i njegove komšije sada samo gledaju u nebo i nadaju se da ih više nikada neće zadesiti sudbina kao prošle godine, koja je za njih bila možda i najteža, piše Patria