Nakon Muftije Bekrića na redu je Bisera: Džematlije iz Australije tvrde da imaju dokaze da je ministrica Turković pronevjerila donacije?!

bisr
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Australski ogranak Islamske zajednice Bosne i Hercegovine suspendirao je muftiju Jasmina Bekrića nakon što su ga australske vlasti privele zbog zloupotrebe oko 48.000 KM (oko 24.000 eura). Nakon nekoliko sati ispitivanja, Bekrić je pušten kući, piše The Bosnia Times.

Hapšenje muftije na ekranima

Ovu vijest prenijeli su svjetski kao i domaći mediji, osim onih pod kontrolom režima i Islamske zajednice koji su ovaj slučaj potpuno ignorirali. Neke televizijske stanice u Australiji ovu vijest su objavile u udarnim terminima vijesti u trajanju od 5-6 minuta što se smatrao veoma ozbiljnim pristupom problemu. Policija je objavila fotografije hapšenja 55-godišnjeg muftije.

Mediji su izvijestili da je Izvršni odbor australskog ogranka IZ objavio je da je policija Novog Južnog Walesa u petak privela Jasmina Bekrića i pustila ga nakon nekoliko sati provedenih u policijskoj stanici Bankstown. Jasmin Bekrić radio je kao imam u Smithfieldu, zapadnom predgrađu Sydneyja. Sad je suspendiran, do okončanja sudskog postupka, saopćili su iz Islamske zajednice BiH u Australiji. Zamolili su članove zajednice “da ostanu dostojanstveni” i da se suzdrže od davanja komentara ili izjava na društvenim mrežama, kao i bilo kojih izjava različitim medijima u Australiji ili BiH, kako bi se omogućilo svim stranama nesmetan rad vezan za ovaj slučaj.

Navodno je Bekrić umiješan u zloupotrebu 40.000 australskih dolara, prikupljenih u humanitarne svrhe. Uhpšen je nakon što su australske snage sigurnosti provele višemjesečnu istragu zbog zloupotrebe novca datog u humanitarne svrhe.

O slučaju se oglasila i kancelarija Islamske zajednice u BiH, Reisu-l-uleme Huseina Kavazovića. “Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u ovom, kao i u svim drugim sporovima, polazi od pretpostavke nevinosti, ali će isto tako podržati sve pravomoćne odluke nadležnih sudova bilo koje zemlje u kojoj djeluje i BiH”, navodi se u saopćenju.

Žalili se Irfanu Ljubijankiću

Ovo bi bio šturi prikaz medijskog izvještavanja o hapšenju muftije Bekrića, a u stvari redi se o aferi teškoj nekoliko miliona dolara koliko se novca obrće putem uplata vjernika za zekat i kupivnu krubana, u ovom slučaju ovaca iz Australije. Afera je trajala nekoliko godina i sa svime su bili upoznati najviši organi Islamske zajednice kao i sam reis Kavazović. Pošto su se oficijelne strukture Islamske zajednice oglušile o predstavke grupa džematlija koji su ukazivali na kriminal i korupciju u rukovodećim strukturama džemata u dijaspori, nastali su raskoli i džematske frakcije koji su bukvalno blokirale rad mnogih džemata u Australiji.

Ohrabreni rekacijom policijskih organa u Sindeju na slučaj Bekrić, jedna grupa džematlija „zvizdača“ želi nastaviti sa razotkrivanjem zloupotrebe humanitarne pomoći koju su bosanski džemati u Australiji slali braći tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Među osumnjičenim je i Bisera Turković, koja je svoju političku karijeru i započela kao predsjednica ogranka SDA za Australiju. Ona se prije izbijanja agresije na BiH vratila u Sarajevo gdje je radila u Centrali SDA, ali je tokom rata u nekoliko navrata dolazila u Australiju gdje su joj živjela djeca i majka.

Tom prilikom su joj predata novčana sredstva koja su bosanski muslimani ukupljali za pomoć sunarodnjacima u BiH. Nikad nisu dobili povratnu informaciju gdje i kome je Bisera Turković predala ta sredstva. Neki od aktivista u bošnjačkim organizacijama obraćali su se ratnom ministru vanjskih poslova Irfanu Ljubijankiću sa molbom da provjeri njihove sumnje o zloupotrebi njihovog novca od strane Bisere Turković.

Kao što je poznato Bisera Turković spada u bogatije osobe zbog čega je njeno bogatstvo česta tema u medijima.

Tako je ministrica Turković gostujući na Face TV govorila je o ovoj temi.

– Od imovine imam samo ono što je prijavljeno, a prijavljeno je sve što imam – rekla je Turković.

– Aha – imam jednu malu, malu “tiny” kućicu u Stocu. Imam u Fojnici dvije male spojene kućice. Imam kuću Sarajevu i imam kuću jednu na periferiji Hotonja. I da, imam u Australiji što sam naslijedila iza majke i imam u Zagrebu što sam naslijedila od oca – objasnila je Turković.

GODISNJICA
MARKETING