Portal 072info

Nakon najave rasta cijena osnovnih životnih namirnica: Hljeb poskupljuje zbog suše, a žetva pšenice bila prije nje?!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najava poskupljenja osnovnih životnih namirnica kao što su hljeb i mlijeko izazvala je buru reakcija javnosti. Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Klub potrošača Tuzlanskog kantona, naglasila je da je bilo kakvo povećanje cijena bezobrazluk trgovaca.

Viši profit

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– Priče o poskupljenju pekarskih proizvoda su neosnovane, jer su pšenica i druge žitarice, osim kukuruza, požnjevene prije suše. Tako da je to čista samovolja trgovaca da povećaju sebi profit. Što se tiče mlijeka i mliječnih proizvoda i priče da nedostaje hrane za stoku, možemo još samo početi da pratimo i cijene stočne hrane pa da damo svoj sud. Smatram da je ovo poigravanje živcima ljudi, jer kad god je neka suša, trgovci odmah najavljuju da će podići cijene – kazala je Bulić.

Adin Fakić, direktor Mljekare „Milkos”, rekao je da se zbog suše, ali i drugih faktora, može očekivati da se u narednom periodu smanji proizvodnja mlijeka, što će dovesti do poskupljenja.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Na mljekarstvo ne utječe samo situacija u BiH nego i kretanja u EU. Dovoljno je da pogledamo da je cijena proizvoda na bazi pavlake u EU za avgust za 80 posto viša nego u istom periodu prošle godine. Cijena putera viša je za skoro 100 posto za isti period – pojasnio je Fakić.

Bulić: Bezobrazluk trgovaca | Fakić: Prate se kretanja u Evropi | Poričanin: Nema razloga za rast cijena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Bez straha  

Istakao je da veliki broj mljekara koje rade u BiH, svoju proizvodnju zasniva na uvozu, tako da se cijene mijenjaju u odnosu na cijene sirovina na evropskom tržištu.

Nasuprot svim tvrdnjama o poskupljenju, Mehmed Poričanin, vlasnik pekare u Sarajevu i član Udruženja pekara FBiH, ističe da su priče o poskupljenju hljeba još preuranjene, jer pekari nemaju nikakvog razloga za poskupljenje.

– Tek kada bi došlo do drastičnog povećanja cijena na svjetskom tržištu, možemo razmišljati o povećanju cijena. Kao vlasnik pekare ne vidim da bi se građani trebali plašiti novih poskupljenja, barem što se tiče hljeba – kaže Poričanin.

Puter u EU poskupio za 84 posto, ali je ipak jeftiniji nego u BiH

– Kilogram putera u Evropskoj uniji, prema podacima Evropske komisije, košta oko 14 maraka, i to nakon poskupljenja od 84 posto, a kod nas bez ikakvih poskupljenja je 16 maraka! Tako da, bez obzira na to što kod nas nije još bilo poskupljenja, mi puter plaćamo skuplje nego oni u EU – rekla je Bulić.

Farmeri prepušteni sami sebi

Jusuf Arifagić, vlasnik farme krava u Kozarcu, biznismen koji je došao iz Norveške da u svojoj domovini pokrene posao, rekao nam je da u Norveškoj sve funkcionira jednostavno i da se radi sve po strategiji poljoprivredne proizvodnje.

– Cijela zemlja organizirana je u sistem zadruga, država daje veliku potporu. Svaki proizvod je osiguran i u slučaju bilo kakve katastrofe farmeri nisu ugroženi. U BiH je situacija potpuno drugačija, nemamo strategije, nemamo državnog ministarstva, imamo te neke poticaje… Jednostavno, farmer je prepušten sam sebi – rekao je Arifagić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog situacije kakva je i suše koja je bila skoro cijelo ljeto, Arifagić smatra da je neminovno povećanje cijena, ali i gašenje velikog broja farmi.

Avaz.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6