Portal 072info

Nakon najave rasta cijena osnovnih životnih namirnica: Hljeb poskupljuje zbog suše, a žetva pšenice bila prije nje?!

Najava poskupljenja osnovnih životnih namirnica kao što su hljeb i mlijeko izazvala je buru reakcija javnosti. Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Klub potrošača Tuzlanskog kantona, naglasila je da je bilo kakvo povećanje cijena bezobrazluk trgovaca.

Viši profit

– Priče o poskupljenju pekarskih proizvoda su neosnovane, jer su pšenica i druge žitarice, osim kukuruza, požnjevene prije suše. Tako da je to čista samovolja trgovaca da povećaju sebi profit. Što se tiče mlijeka i mliječnih proizvoda i priče da nedostaje hrane za stoku, možemo još samo početi da pratimo i cijene stočne hrane pa da damo svoj sud. Smatram da je ovo poigravanje živcima ljudi, jer kad god je neka suša, trgovci odmah najavljuju da će podići cijene – kazala je Bulić.

Adin Fakić, direktor Mljekare „Milkos”, rekao je da se zbog suše, ali i drugih faktora, može očekivati da se u narednom periodu smanji proizvodnja mlijeka, što će dovesti do poskupljenja.

– Na mljekarstvo ne utječe samo situacija u BiH nego i kretanja u EU. Dovoljno je da pogledamo da je cijena proizvoda na bazi pavlake u EU za avgust za 80 posto viša nego u istom periodu prošle godine. Cijena putera viša je za skoro 100 posto za isti period – pojasnio je Fakić.

Bulić: Bezobrazluk trgovaca | Fakić: Prate se kretanja u Evropi | Poričanin: Nema razloga za rast cijena

Bez straha  

Istakao je da veliki broj mljekara koje rade u BiH, svoju proizvodnju zasniva na uvozu, tako da se cijene mijenjaju u odnosu na cijene sirovina na evropskom tržištu.

Nasuprot svim tvrdnjama o poskupljenju, Mehmed Poričanin, vlasnik pekare u Sarajevu i član Udruženja pekara FBiH, ističe da su priče o poskupljenju hljeba još preuranjene, jer pekari nemaju nikakvog razloga za poskupljenje.

– Tek kada bi došlo do drastičnog povećanja cijena na svjetskom tržištu, možemo razmišljati o povećanju cijena. Kao vlasnik pekare ne vidim da bi se građani trebali plašiti novih poskupljenja, barem što se tiče hljeba – kaže Poričanin.

Puter u EU poskupio za 84 posto, ali je ipak jeftiniji nego u BiH

– Kilogram putera u Evropskoj uniji, prema podacima Evropske komisije, košta oko 14 maraka, i to nakon poskupljenja od 84 posto, a kod nas bez ikakvih poskupljenja je 16 maraka! Tako da, bez obzira na to što kod nas nije još bilo poskupljenja, mi puter plaćamo skuplje nego oni u EU – rekla je Bulić.

Farmeri prepušteni sami sebi

Jusuf Arifagić, vlasnik farme krava u Kozarcu, biznismen koji je došao iz Norveške da u svojoj domovini pokrene posao, rekao nam je da u Norveškoj sve funkcionira jednostavno i da se radi sve po strategiji poljoprivredne proizvodnje.

– Cijela zemlja organizirana je u sistem zadruga, država daje veliku potporu. Svaki proizvod je osiguran i u slučaju bilo kakve katastrofe farmeri nisu ugroženi. U BiH je situacija potpuno drugačija, nemamo strategije, nemamo državnog ministarstva, imamo te neke poticaje… Jednostavno, farmer je prepušten sam sebi – rekao je Arifagić.

Zbog situacije kakva je i suše koja je bila skoro cijelo ljeto, Arifagić smatra da je neminovno povećanje cijena, ali i gašenje velikog broja farmi.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box