NAKON NESREĆE: Mrtvu sestru nosio deset kilometara do bolnice!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nesreća u blizini Kraljeva o kojom smo neki dan izvještavali poprima drugačiju sliku.

Katarina Novaković (17) nastradala kad je Jovan Raković (19) vozeći „pasat“ sleteo s puta u ponor dubok 70 metara; Nenad, brat stradale, našao njeno tijelo na padini, iznio ga iz provalije, a onda krenuo ka bolnici da je spasi.

Katarina Novaković (17) iz Žiče kod Kraljeva poginula je u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u subotu oko 21 sat na padinama planine Stolovi, između sela Kamenica i Stolovi. Do udesa je došlo kad je Jovan Raković (19) vozeći „pasat“ skrenuo s kolovoza i upao u provaliju duboku 70 metara! Raković, Nenad Novaković, Katarinin brat, Ivan Rudinac (18) i Filip Pandec (19) lakše su povrijeđeni u ovoj nesreći.

Jedva je našli u mraku

Katarinin brat Nenad, koji je na liječenju u bolnici, kaže da je automobil iznenada skliznuo s puta i da su se zatim dugo tumbali po mraku.
– Katarina je bila na zadnjem sedištu, ali je prilikom prevrtanja automobila ispala na strmini. Mi smo uspjeli da izađemo iz auta i počeli smo da dozivamo jedni druge. Bio je mrkli mrak i jedva smo je našli. Mislili smo da je živa – s tugom priča Nenad.
Uzeli su mobilne telefone da pozovu pomoć, ali nije bilo dometa, pa su morali sami da se snalaze.

– Katarinu smo nekako iznijeli iz provalije do puta, a onda smo krenuli ka bolnici u Kamenici. Jedan drug koji je išao za nama na motoru pomogao nam je da je odnesemo. Nosili smo je tako desetak kilometara. Kad smo stigli u bolnicu, ljekari su joj provjerili puls i samo odmahnuli glavom… Nisu mogli da pomognu, moja sestra je umrla – kaže Nenad.

Njegov otac Milan i majka Jelica tiješe jedno drugo zbog smrti svoje mezimice i zahvaljuju Bogu što im je makar sina ostavio živog. Uz njih su mnogobrojni rođaci, prijatelji i komšije, koji su došli da im izjave saučešće.

– Ostavili smo ga u bolnici da ne gleda sve ovo i da se malo psihički pribere za sestrinu sahranu. Teško mu je. Ne prestaje da ponavlja: „Učinio sam sve što sam mogao“ – plačući kaže majka Jelica.

Umjesto škole sahrana

– Katarina je trebalo da pođe u četvrti razred poljoprivredne škole. Bila je odlikaš na ekološkom smijeru. Ali evo, umjesto da je ispratimo u školu, pratićemo je do vječne kuće. Čitavog ljeta nije išla nigde, ležala je kod kuće jer je imala vodu u srčanoj maramici… Jučer mi je rekla da hoće konačno da izađe iz kuće i da s bratom i društvom ode na Stolove do Žarkovića kolibe – prisjeća se očajna žena.

Nisu je pustili da ide jer su mislili da se nije dovoljno oporavila, ali je ona navaljivala.
– Na kraju smo dozvolili… Otišla je i evo šta se desilo. Sudbina, šta li je – kaže majka Jelica. Katarina je s bratom Nenadom i ranije često odlazila na Stolove. 

Kurir