Nakon niza skandala drastično pala naplata RTV takse

Sindikalna organizacja BHRT-a izražava zabrinutost zbog informacija o padu naplate RTV takse u januaru 2019. godine i strahuje da bi to finansijski moglo ugroziti budućnost BHRT-a i oko 1.000 zaposlenih radnika u Javnom servisu BiH.

“Tražimo od menadžmenta BHRT-a da saopći kakvo je stanje sa naplatom RTV takse, poslije niza skandala u BHRT-u i najava brojnih građana da više neće plaćati RTV taksu. Smatramo da je pad naplate RTV takse direktna posljedica loše uređivačke politike BHRT-a koja je okrenula javnost protiv sebe”, saopćili su iz sindikata.

Sindikalna organizacja BHRT-a, dodaju, ne podržava, i osuđuje uređivačku politiku koja je odstupila od proklamovanih uređivačkih načela BHRT-a kao i istupe pojednih urednika u programu BHRT-a i na društvenim mrežama.

“Takvo ponašanje odgovornih urednika i njihovi javni istupi, od zabrane Srebreničkog cvijeta, provociranja javnosti na društvenim mrežama, do neustavnog obilježavanja 9. januara kao “dana RS-a”, imaju za cilj urušavanje Javnog serivsa BiH kako u programskom tako i u finansijskom smislu. Apelujemo na menadžment BHRT-a da u skladu sa svojim ovlastima preduzme hitne mjere i promptno pokrene postupak smjene odgovornih”, naveli su u saopćenju.

Također, od menadžmenta BHRT-a zahtijevaju da saopći informaciju o reorganizaciji i sistematizaciji u BHRT-u, o kojoj “saznajemo na hodnicima”, te da prije usvajanja upozna i konsultuje i predstavnike Sindikalne organizacije BHRT-a.