Portal 072info

Nakon odluke Vlade nema više ograničenja cijena: Hoće li doći do poskupljenja

Screenshot 4 597
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Federalna vlada stavila je van snage raniju odluku kojom je ograničila marže na proizvode, kako bi bilo spriječeno bezrazložno divljanje cijena tokom pandemije.

Istovremeno, na jesen se očekuje i drugi val pandemije novog soja koronavirusa.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Postavlja se pitanje šta će se sada desiti s cijenama, očekuju li građane poskupljenja i kada.

Odgovori koje smo dobili su relativno optimistični.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Ekonomista Admir Čavalić kazao je da ne bi trebalo doći do rasta cijena prehrambenih, poljoprivrednih proizvoda, ali da će se vjerovatno mijenjati cijene industrijskih proizvoda koji ovise o Kini i dugom tržišnom lancu snabdijevanja.

„Ovdje djeluju dvije sile. Prva je fizička barijera transporta, barijera na granicama. Druga sila je nagli pad potrošnje. Ovo prvo uvjetuje povećanje cijena, a ovo drugo smanjenje cijena. I sada te dvije sile dolaze u sukob i uopće se ne može donijeti neki zaključak hoće li doći do poskupljenja ili pojeftinjenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Moguće je da će, dakle, neki proizvodi i usluge poskupiti, ali prehrana ne bi trebala. Za neke proizvode prirodno će se povećati cijena, shodno povećanju potražnje. To su, na primjer, higijenski proizvodi, dezinfekcijska sredstva“, dodao je Čavalić.

Admir Čavalić - undefined
Foto: Privatni album: Admir Čavalić

Gordana Bulić, iz Saveza udruženja za zaštitu potrošača BiH i predsjednica Kluba potrošača Tuzla, smatra da u skorije vrijeme neće doći do poskupljenja, ali da bi se ono moglo desiti na jesen ako se epidemiološka situacija bude kretala ciklično, val po val.

„I kada je odluka Vlade FBiH, vezano za ograničenje marži, bila na snazi, imali smo neki blagi rast cijena. Recimo ulje je koštalo 1,85 KM, 1,95 KM, a sada ga nema ispod 2,10 KM. Ali poskupljenje nije bilo strašno. Kupci su to tolerisali zbog odnosa trgovaca prema njima, brige za higijenu u trgovinama radi sprječavanja širenja virusa. Imali smo i veći rast cijena proizvoda koji ne spadaju u najnužnije, poput slatkiša za djecu. To su sve sada tržišno konkurentne cijene. Velika je i dobra ponuda u marketima. Tako da će sama konkurencija učiniti da se cijene zasad značajnije ne mijenjaju“, rekla je Bulić.

Gordana Bulić - undefined
Foto: Blic.rs: Gordana Bulić

Ipak, dodala je da je veliko pitanje šta će biti na jesen.

„Cijene brašna koje smo imali u martu, aprilu i maju nisu rasle jer je to svakako bilo vrijeme čišćenja silosa, tako da uvoz pšenice nije imao poteškoća. Veliko je pitanje sada šta će biti na jesen pa do marta iduće godine jer će svi, zbog moguće pogoršane epidemiološke situacije, čuvati svoje ključne namirnice“, stava je Bulić.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, istakao je da, barem što se tiče domaće hrane, voća, povrća, mesa, ne bi smjelo doći do ikakvih poskupljenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Nedžad Bićo - undefined
FOTO: Radiosarajevo.ba: Nedžad Bićo

„Sjeme, đubrivo, sve se nabavljalo prije korone. A uz to je gorivo drastično pojeftinilo tokom pandemije. Zato je cijena domaće robe morala biti čak i snižena. Zato ne bi trebalo doći ni do kakvog posupljenja domaće proizvodnje. Za uvoz ne znam. Ni poplave koje su se sada desile nisu značajno uticale. Šteta je bilo, ali samo u kantonu u kojem su se desile“, dodao je Bićo.

Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača Futura iz Mostara i Član Vijeća za praćenje cijena FBiH, kazao je da svakako u zadnjih deset godina imamo „puzajuće“ poskupljenje, i tako će biti dok država ne bude imala strategije. Podsjetio je da BiH proizvede 20 posto hrane koja treba stanovništvu, a 80 posto se uvozi jer politika ne radi na tome da poveća domaću proizvodnju.

Marin Bago - undefined
Foto: Privatni album: Marin Bago

„Slobodno je formiranje cijena, ali postoji niz modela kojima se može amortizovati. Jedan od njih je prodaja domaćih proizvoda u tržnim centrima. Vrijeme je da lokalne vlasti to shvate. Dok se to ne desi, trgovci će uvijek tražiti prostor za ekstra zaradu jer se druga strana ne buni“, zaključio je Bago.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Radiosarajevo


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 7
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Broj zaraženih koronom u BiH premašio 50.000 osoba

DHA - Portal 072info

Koja je razlika između koncerta, navijačke tribine i predizbornog skupa?

DHA - Portal 072info

Građani biraju: Lockdown i krah ekonomije ili poštivanje mjera i normalniji život

DHA - Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6