NAKON ODRAĐENE SEZONE U HRVATSKOJ OTVORIO DUŠU, OTKRIO PLATU I UVJETE RADA: Pratioci poručili da je brutalno izrabljen

konobar more333
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Jedan je mladić iz Srbije opisao je svoje radno iskustvo prošle sezone i to u ulozi konobara na hrvatskom otoku.

Portal Kurir piše kako je forumaše na Redditu, gdje je mladić opisao iskustvo, najviše zanimalo je li kao Srbin imao problema u Hrvatskoj.

  • Ne, samo što je neki idiot od konobara puštao Thompsonove pjesme i uzvikivao “Za dom spremni”, ali je iduće sedmice poslan kući. Što se ostalog tiče, korektno sam prihvaćen, kao što bi prihvatili i svakog drugog stranca. Imao sam solidan smještaj i ne tako solidne cimere, jestivu hranu i to je to – napisao je mladić.

Uvjeti rada mladog konobara

  • Konobario sam i na početku sam, kao neko s malo iskustva, bio pod ogromnim pritiskom. Ne samo da zvuči pakleno, nego tako i jest – kazao je nakon dva i po mjeseca konobarenja na Jadranu.

Treba istaknuti kako nije imao zdravstveno osiguranje, iako je mislio da će ga imati – a to mu niko nije rekao.

  • Kad sam išao na pregled u Dom zdravlja nisu me htjeli primiti”, tvrdi mladić.


Otkrio ko od turista ne ostavlja ni kunu, koliki god bio račun

  • Uvjerljivo najviše ima Nijemaca i Austrijanaca, a tokom jula i augusta bilo je i dosta Slovenaca. Lokalaca je također bilo, ali to su uglavnom neki klošari koji dođu na kafu ili njih troje dijele jednu pizzu i dva piva. Najviše bakšiša ostavljaju ovi sa Zapada. Od Slovenaca i Talijana nećeš kunu dobiti koliko god da je račun – napisao je.


O poslodavcima, smještaju i hrani

  • Smještaj je bio korektan. Imali smo veš mašinu i sušilicu rublja, internet koji je doduše bio nestabilan, a hrana je bila sumnjive kvalitete. Za doručak smo svaki mogući dan imali krompir i meso u različitim oblicima, što je stvarno krajnje čudan način da započneš dan. Ručak je bio na istu foru, ali to se već moglo istrpjeti, prenosi Dalmacija danas.
  • Isplaćen je svaki prekovremeni sat i tu stvarno nemam nikakve zamjerke, jedino što se plaća isto kao običan radni sat. Poslodavci su previše slatkorječivi, nisu željeli raditi sa mnom kao početnikom i pretežno su upućivali samo kritike. Kolege su bili dosta iskvareni nažalost – rekao je mladić.

Rekao je koliko je bio plaćen, ali nikako nije rekao gdje je radio.

  • Plata je bila 1.400 eura, imao sam jedan slobodan dan u mjesecu, okvirno oko 11-12 sati rada skoro svaki dan – kazao je mladić.

Pojedini forumaši s Reddita su mu poručili kako je brutalno izrabljen.