Nakon opsežne istrage dva lica lišena slobode zbog izvršenog razbojništva u Tešnju

D5E1247A 8B4C 415E 9910 ECCCF0D50C34
????????????????????????????????????

Dana 10.09.2021. godine, oko 20,30 sati, u naselju Krndija, u Tešnju, od strane nepoznatog lica,  uz upotrebu fizičke sile, izvršeno je razbojništvo nad ženskom osobom D.F., rođenom1950. godine, iz Tešnja, koja je prilikom izvršenja navedenog krivičnog djela zadobila teške tjelesne povrede, životno ugrožavajuće. Kako je utvrđeno, razbojništvo je izvršeno na način da je nepoznati izvršilac nenasilnim putem ušao u unutrašnjost stana oštećene, nakon čega je istu u hodniku stanafizički napao i nanio joj teške povrede u predjelu glave, usljed kojih je oštećena izgubila svijest. U unutrašnjosti stana nepoznati izvršilac je izvršio premetačinu prostorija, odakle je sa ciljem sticanja protupravne imovinske koristi otuđio novac, zlato i druge vrijedne predmete.

Poduzimajući istražne i druge radnje usmjerene narasvjetljavanje izvršenog krivičnog djela i utvrđivanje činjenica i okolnosti pod kojima je isto izvršeno, policijski službenici Policijske stanice Tešanj su, nakon izvršenog uviđaja, u svojstvu svjedoka saslušali više lica sa područja Tešnja i Doboja, te su na osnovu naredbi Kantonalnog suda u Zenici izuzeli snimljene materijale i sadržaje sa nadzornih kamera i sistema video nadzora postavljenih na širem području. Takođe su u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskogkantona poduzeli i druge radnje sa ciljem identifikovanja izvršilaca razbojništva.

Kao rezultat navedenih radnji i opsežnog operativnog rada naterenu, došlo se do saznanja da se u vezu sa izvršenim krivičnim djelom može dovesti lice D.M., rođeno 1997. godine, iz Tešnja, koje je dana 28.10.2021. godine, lišeno slobode na području Tešnja, te je nad istim u prostorijama Policijske stanice Tešanjzavedena kriminalistička obrada zbog postojanja osnova sumnjeda je počinilo krivično djelo „Razbojništvo“ iz člana 289. stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH. Lice D.M. je ispitano usvojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnog djela zakoje se tereti. 

U sklopu naznačenih aktivnosti lišena je slobode i Č.J., rođena1987. godine, iz Tešnja, nad kojom je takođe zavedenakriminalistička obrada zbog postojanja osnova sumnje da jepočinila  krivično djelo „Razbojništvo“ iz člana 289. stav 2.Krivičnog zakona Federacije BiH a u vezi sa članom 31.(Saučinitelj) Krivičnog zakona Federacije BiH.