Nakon ovoga ćete promijeniti mišljenje o bananama

Nakon ovoga ćete promijeniti mišljenje o bananama

slika (1)

Banane sadrže tri prirodna šećera – saharozu, fruktozu i glukozu u kombinaciji s vlaknima i daju tijelu energiju.

Istraživanja su pokazala da konzumacija dvije banane daje dovoljno energije za naporan 90-minutni trening. Stoga nije čudo da je banana voće broj jedan kod vodećih svjetskih sportiste, piše The Quoted Posts.
No banana ima i druge hranjive materije i vrijednosti koje mogu pomoći i kod raznih stanja ili bolesti.

Depresija

Depresija je bolest modernog doba i puno ljudi svakodnevno se bori s njom. Možete se puno bolje osjećati ako pojedete bananu triptofan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin, a on pak poboljšava raspoloženje i generalno se osjećamo srećniji.

PMS

Ako imate problema s PMS-om, pojedite bananu zbog vitamina B6 koji sadrži. On reguliše nivo glukoze u krvi koja utiče na raspoloženje čovjeka.

Anemija

Banane takođe imaju i visok nivo gvožđa koji podstiče proizvodnju hemoglobina. Ako ste anemični, neka vam banane redovno budu na meniju.

Krvni pritisak

Ovo jedinstveno tropsko voće izrazito je bogato kalijem, a sadrži malo soli, što ga čini savršenim u borbi protiv krvnog pritiska. Američka Food and Drug Administration čak je i službeno objavila da je banana dobar saveznik u borbi protiv krvnog pritiska i moždanog udara.

Zatvor

Zbog bogatstva vlaknima, banana pomaže i kod problema s probavom.

Mamurluk

Nakon noći partijanja i mamurluka uzmite bananu s mlijekom i medom. Banana će umiriti želudac, a med balansirati nivo šećera u krvi.

Ugriz komarca

Prije nego što na ubod komarca nanesete kremu, probajte s prirodnim lijekom, odnosno korom banane. Otečeno područje natrljajte unutrašnjom strane kore od banane.

Rashlađenje

U mnogim kulturama banana se smatra voćem koje rashlađuje. Tako trudnice na Tajlandu jedu banane kako bi se dijete rodilo s normalnom tjelesnom temperaturom.

Izvor: tportal.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica