Nakon ovoga više nećete koristiti štapiće za uši

Spadate li među one koji redovno čiste uši štapićima i ne mogu zamisliti da prestanu s tom navikom, ovo će vas možda razuvjeriti jednom i zauvijek.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kako objašnjava otorinolaringolog Douglas Backous, cerumen u ušima zapravo štiti ušne kanale. Osim što sprečava to da prašina i razna prljavština ulazi u uho i dođe do bubnjića, cerumen ima sastav koji se može uporediti s antibakterijskim djelovanjem.

Dakle ušni vosak zapravo djeluje kao prirodni čistač uha i čuva njegovo zdravlje. Pitate li se šta se sve događa s viškom voska – priroda se i za to pobrinula. Sav višak voska koji se osuši jednostavno izlazi iz uha kada god je čeljust u pokretu, bilo da govorite, bilo da žvaćete, piše “Tportal“.

ČITAJ JOŠ:  Test iz matematike razbjesnio javnost

A u čemu je problem štapića za uši?

Backous tvrdi da svaki put kada čistimo uho štapićem zapravo guramo vosak u unutrašnjost uha, ali u tom dijelu ne funkcioniše prirodni sistem samočišćenja. Na taj način moguće je izazvati infekcije, a višak može čak i začepiti kanale pa izazvati oštećenje sluha. Zbog toga ljekari sve češće preporučuju da se štapići za čišćenje uha izbace iz upotrebe.

Imate li naviku stalnog čišćenja pa vam se čini da vas unutrašnjost svrbi i smeta ako to ne činite, radi se o začaranom krugu. Štapićima iritirate unutrašnjost kao kada se češkate nakon uboda komarca. Zato je potrebno samo prestati i naviknuti se na pomisao da uši nije potrebno čistiti. Jedino što ljekari kažu da je dobro napraviti s vremena na vrijeme jeste očistiti ušnu školjku, odnosno vanjski dio.

ČITAJ JOŠ:  Novi simptom dugog COVID-a pogađa samo žene i izgleda ovako

haber.ba

GODISNJICA
MARKETING