Nakon protesta zeničkih taksista: Direktorica inspekcije poručila da neće dati ostavku

Mirnim okupljanjem ispred sjedišta Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), gdje je zatražena smjena Mirsade Silajdžić, direktorice inspekcije, zenički taksisti izrazili su nezadovoljstvo dugogodišnjim problemom u Zenici – ilegalnim taksi prijevozom.

Podsjetimo, kako su ranije poručili zenički taksisti, u Zenici već dugi niz godina imaju problem koji se rješava stihijski. 

⁃ Želimo da inspekcija radi svoj posao, imaju zakone, i mi smo vrlo nezadovoljni njihovim radom. Tražimo da se direktorica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove posveti svom radu – poručili su taksisti. 

Čak 200 nelegalnih taksista egzistira na području Zenice, a u Udruženju “Zenica taksi” smatraju da se neradom inspekcije ovaj broj povećava.
 

Osim suzbijanja ilegalnih taksista, zatražena je i smjena direktorice Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK, a zenički taksisti najavili su generalni štrajk u martu. 

Okupljenim taksistima ispred sjedišta Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK obratila se Silajdžić, koja je poručila da oni rade u skladu sa svojim mogućnostima. 

– Imamo svega tri inspektora na čitav kanton. Jedan je trenutno na godišnjem, drugi na bolovanju, a treći radi. Da bismo radili ovaj posao kako treba, moramo imati makar 12 inspektora, odnosno, za svaku općinu u ZDK po jednog – poručila je Silajdžić. 

Na naš upit zašto se ranije nije govorilo o ovom problemu, Silajdžić nije imala konkretno objašnjenje, nego je pozvala da se, osim njih, u rješavanje ovog problema uključe i sve ostale nadležne institucije, od lokalnih do federalnih. 

Upitana hoće li, kako to traže zenički taksisti, podnijeti ostavku, SIlajdžić je kratko kazala: “Neću dati ostavku”. 

U januaru ove godine, dodala je, izdali su pet prekršajnih naloga građanima koji se bave ilegalnim prijevozom i jedan zahtjev za oduzimanje vozila, što je, smatra Silajdžić, dovoljan pokazatelj da oni rade. 

Međutim, zenički taksisti nezadovoljni su njenim obraćanjem, zbog čega su poručili da će u martu doći čak 500 taksista, iz cijelog ZDK, kako bi zatražili njenu smjenu. 

AVAZ – D.PAŠALIĆ