NAKON PUNE TRI DECENIJE: Ugašen gradski displej

NAKON PUNE TRI DECENIJE: Ugašen gradski displej

disple

Veliki displej u centru grada, simbol Zenice, ugašen je danas u podne i 12 minuta. Već su počele pripreme lokacije za postavljanje kontrukcije nova dva displej aparata. Obaviće se i sanacija ravnog krova solitera, prema kojem smo pune tri decenije okretali glavu, kada bismo zaboravili datum ili željeli saznati tačno vrijeme i trenutnu temperaturu zraka. 

Lokacija se priprema za postavljanje čelične kontrukcije za nova dva displej aparata, koje je u sklopu opremanja Zenice monitoring sistemom, nabavila Općina, uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Displej je svečano ugasio Enver Maglić, pionir brige o zeničkom 'semaforu' kako je gradski displej u žargonu prozvan. 

displej_demontaza– Ovaj je semafor jedini među šest 'Iskrinih' displeja, postavljenih '70-ih godina, koji je radio decenijama. Mi, Zeničani bismo rekli, iz kaprica Sarajlijama, – uz smijeh nam priča Maglić, koji je u godinama penjanja po ovoj golemoj konstrukciji i ažuriranja podataka o zagađenju zraka sumpor-dioksidom, za taj posao obučio i svog sina Larisa. Enver Maglić je stručni saradnik za telekomunikacije u zeničkoj Elektrodistribuciji i iste godine kada i njegov displej, odlazi u zasluženu penziju.  

Nakon što smo se oprostili od svojevrsnog obilježja zeničkog kaprica, uslijediće sanacija ravnog krova i postavljanje čelične konstrukcije za nove naprave. 

Nova dva displeja, koje će do kraja jula, u sklopu nabavke monitoring opreme za mjerenje zagađenja zraka, putem sarajevskog Dvokuta, biti dopremljena u Zenicu, biće postavljeni do sredine avgusta, najavio je Muhamed Pašić, predsjednik Komisije za praćenje stanja okoliša. 
Zajedno sa mjernim stanicama i dva trakasta, manja displeja, koja su već u funkciji u Tetovu i Radakovu, novi moniting sistem vrijedan je milion i 100 hiljada maraka. Dva džinovska displeja veličine 6,4 sa 4 metra, sa krova zgrade Union-banke u centru grada biti okrenuti u pravcu Željezare i prema gradu. 

I novi displeji pokazivaće i informacije o datumu, tačnom vremenu i temperaturi zraka, samo na znatno kvalitetnijoj opremi, dva puta većoj od one koja je zamijenjena. Takođe će informisati Zeničane o trenutnim nivoima zagađenja zraka prašinom, sumpor-dioksidom, azotnim oksidima, benzolom i ozonom, koji će biti ažurirani svakih sat vremena. 

rtvze.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica