Nakon što je Nevera oborila svjetski rekord, oglasio se Mate Rimac: Pljujte i mrzite koliko hoćete, mi smo tek počeli

Mate Rimac, poduzetnik porijeklom iz Livna i osnivač kompanije “Rimac Automobili”, oglasio se na Facebooku nakon što je njegova Nevera oborila rekord i postala najbrži serijski električni automobil na svijetu.

Rimčeva Nevera išla je čak 412 km/h. 

– Koliko god veliki dio javnosti to omalovažavao i hejtao: u Hrvatskoj, u bivšem šoping centru, danas proizvodimo najsnažniji i najbrže ubrzavajući produkcijski auto ikad i najbrži produkcijski električni auto.

“Pa šta to ja imam od tog da se proizvodi auto koji ide 412 km/h u Hrvatskoj?” Takvi ne trebaju odgovor – neće ga razumjeti – napisao je Rimac na Facebooku.

Napisao je kako se zahvaljujući tom “beskorisnom automobilu” u Hrvatskoj stvorilo 2.000 radnih mjesta, više od 1.000 inžinjera, te da se privuklo 830 miliona eura kapitala najkvalitetnijih investitora na svijetu, kao i da se doselilo više od 400 stranih stručnjaka, najviše iz Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i Njemačke, sa znanjem kakvo ne postoji u regionu.

– U Zagreb doslovno svaki dan dolaze delegacije proizvođača automobila, samo danas ih je četiri ovdje (dva njemačka, jedan talijanski i jedan UK). Kampus, razvojno-istraživački centar od 100.000 m2 i više od 200 miliona eura investicije je već 2rasprodan” (svi prostori predviđeni za poznate projekte) i razmišljamo već o Kampus II koji će biti višestruko veći.

Da, znali smo promašit rokove i neke stvari traju duže od očekivanog, ali ovakve stvari se ne rade preko noći. Od kockice i prvog zaposlenog je prošlo 11 godina, mislim da i nije toliko loše.

Briga me za ostale – mrzite i pljujte koliko želite. Ja sam ponosan na ovu ekipu koja je, sa ogromnim trudom, radom i znanjem, napravila čudo. A tek smo počeli – poručio je Rimac.