Nakon što je Srbija “protjerala” Rio Tinto, mediji pišu da i dalje uknjižavaju parcele u Loznici

Screenshot 1 26
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Premijerka Srbije Ana Brnabić je prije 10-ak dana potvrdila na konferenciji za novinare da je “Rio Tinto” definitivno “protjeran”, međutim kako pišu srbijanski mediji, sestrinski povezana kompanija “Rio Save” postala je zvanično uknjiženi vlasnik dvije parcele u Gornjim Nedeljicama kod Loznice.

“Time je, de fakto, potvrđena prevara koju su Vlada i rudarski konglomerat pokušali da izvedu prema građanima Srbije”, piše NovaS.

Na konferenciji održanoj 20. januara, Brnabić je potvrdila odluku Vlade Srbije o prekidu saradnje sa međunarodnom rudarskom kompanijom, koja je trebala iskopavati litijum na području Loznice, međutim građani su se pobunili. Rio Tinto je nakon toga poslao pokajničko saopštenje, međutim promjene u lozničkom katastru svega sedam dana nakon premijerkinog obećanja pokazuju da neko i dalje uknjižava parcele.

Mještani Gornjih Nedeljica su medije upozorili da na sajtu e-katastra piše da je Rio Tinto preuzeo vlasništvo nad još tri parcele u ovom mjestu, i to od 27. januara ove godine. Riječ je o dvije parcele (treća je u procesu uknjižbe) smještene u Ulici Iva Andrića i Breze, u Gornjim Nedeljicama, ukupne površine oko 7.500 kvadrata.

Paralaleno, u javnosti teče javna rasprava o zakonu o zabrani eksploatacije litijuma u Srbiji, odnosno – debata premijerke Brnabić i predsednika inicijative “Kreni promeni” Sava Manojlovića. Manojlović je, podsjećamo, pokrenuo inicijativu da se u skupštinsku proceduru uvrsti prijedlog zakona o zabrani kopanja litijuma u Srbiji. Premijerka Brnabić je rekla da će inicijativu razmotriti, a onda je propustila da je primi. Premijerka je onda rekla da prijedlog nije ni poslat.

Na to je Manojlović odgovorio dokazima:

“Da je dostavljen vidljivo je iz dva dopisa Vladi Republike Srbije. Jednog od 14. januara 2022. godine i drugog od 21. januara 2022. godine. Prva verzija prijedloga zakona dostavljena je Vladi u istom momentu kada je dostavljena i predsjedniku Republike uz ostale zahtjeve. Premijerka se sada ponovo vraća na pitanje narodne inicijative iako je nakon napada ispred Narodne Skupštine na aktiviste jasno zatraženo od nje da se garantuje bezbjednost volonterima u toku sakupljanja potpisa, što je ona izbjegla da uradi, a sada tvrdi i da nikada nije dobila navedene dopise”, rekao je Manojlović.