Nakon što je sve potresao slučaj trudnice iz Hrvatske: Abortus u BiH moguć i nakon 12. sedmice 

Priča Mirele Čavajde, trudnice iz Hrvatske, odjeknula je regionom nakon što je otkrila da je ljekar iz jedne od klinika kojima se obratila za prekid trudnoće pitao bi li ubila dijete s tumorom koje ima dvije godine.

Čavajda je poslala upite u četiri zagrebačke bolnice za prekid trudnoće jer beba ima maligni tumor, međutim, budući da je ona u 26. sedmici trudnoće, tri su odgovorile negativno, a jedan odgovor se još čeka.

U toku je i akcija prikupljanja novca kako bi prekid trudnoće uradila u Sloveniji.

Medicinske indikacije

O ovoj temi smo razgovarali s prim. dr. Vernesom Begovićem, koji se ginekologijom bavi već 40 godina. Kako nam je kazao, abortus se, po pravilu, može uraditi do 10. sedmice u privatnoj praksi, dok se na javnim klinikama radi do 12. sedmice.

– Zakonski se abortus može uraditi do 12. sedmice, a u slučaju medicinskih indikacija i kasnije – objašnjava prim. dr. Begović.

Napravio teatar

Pitali smo ga kako bi se slučaj trudnice iz Hrvatske tretirao u Bosni i Hercegovini, ali i da li je ranije u našoj zemlji bilo ovakvih slučajeva.

Prim. dr. Begović:  Ginekologijom se bavi  40 godinaPrim. dr. Begović: Ginekologijom se bavi 40 godina

– Postoje etički komiteti u svakoj ustanovi u BiH. Jedan od glavnih ljudi koji trenutno rukovode tom čitavom akcijom u Hrvatskoj je iz moje generacije. Napravio je teatar više iz vjerskih nego medicinskih razloga. Sve je jasno u toj dokumentaciji, čak je i Slovenija vrlo jasno rekla da su 10 posto šanse tog djeteta da uopće preživi, prema tome, tu je etički komitet vrlo jasan, jedino ako se upetlja vjerski aspekt, odnosno crkva, onda imamo takve probleme – govori prim. dr. Begović.

Zakonski okvir

Prof. dr. Kenan Drljević kazao je da je cijeli region uz trudnicu Mirelu Čavajdu, ali i da ginekolozi moraju raditi po zakonu.

– Postoje poremećaji ploda koji se mogu razviti i nakon 22. sedmice, kada se radi “anomaly scan”. Svi smo bili u prilici da se uvjerimo u nelogičnosti nekih zakonskih odredbi u raznim sferama života. Ukoliko ne postoje zakonski okviri za jednu intervenciju, onda se čini krivično djelo.

Avaz

Prethodni članakSeka Aleksić kupuje kokošinjac: Otkrila koje sve životinje planira da udomi!
Sljedeći članakViše od 1,2 miliona vlasnika riješilo pitanje statusa svojih nekretnina