Portal 072info

Nakon što je zamućena voda iz ArcelorMittala istisnuta u Bosnu: Koliko su opasne “bezopasne supstance”?

Rijeka Bosna boje hrđe pobudila je 12. jula pažnju stanovnika nizvodno od Zenice. Iz ArcelorMittala Zenica priznali su da je tome razlog ispuštanje otpadnih voda iz kompanije koje se desilo 11. jula u poslijepodnevnim satima, “u kojima nije bilo opasnih supstanci”, uz izvinjenje građanima na neugodnosti, a federalni vodni inspektor najavio je sankcije. Međutim, 19 dana kasnije još nije poznato da li su sankcije izrečene i koliko opasne su bile te “bezopasne supstance”.

Kontaktirali smo jučer Federalnu upravu za inspekcije i saznali da je glavni inspektor na bolovanju, da su neki inspektori na godišnjem odmoru, a neki na terenu. Poslali smo dopis na koji još čekamo odgovor. Niko nam nije mogao reći da li je izrečena sankcija AMZ-u koju je za naš list najavio 21. jula federalni vodni inspektor Aziz Kudra.

Iz ArcelorMittala smo dobili izjavu Menzura Plaće, direktora departmenta Čeličana, ali ne i informaciju da li su dobili kaznu. Rečeno nam je tek kako znaju da će biti kažnjeni i da oni to prihvataju.

– Važno je naglasiti da nije riječ ni o kakvim opasnim supstancama, kiselini niti bilo čemu što bi izazvalo zabrinutost. U pitanju je koncentracija željeznog oksida ili željezne prašine koja je obojila vodu. U svakom slučaju, nije trebalo doći do isticanja zamućene vode u rijeku Bosnu, rekao je Plaćo.

Aziz Kudra prije devet dana je potvrdio da je Federalna vodna inspekcija postupila po prijavi zagađenja rijeke Bosne, a da je nakon sagledavanja činjenica na terenu utvrđeno da je zagađenje došlo od ArcelorMittala d. o. o. Zenica, što su u kompaniji i priznali. Najavio je da će u skladu s nalazima nadzora biti poduzete zakonom propisane mjere.

OSLOBOĐENJE

Podijelite članak
  • 46
    Shares