Portal 072info

Nakon što ovo pročitate, nećete više uzimati potvrdu s bankomata!

Uzimate li papirnu potvrdu nakon što na bankomatu podignete novac?

Ako je odgovor potvrdan, mogli biste promijeniti navike nakon istraživanja koje tvrdi da s tih potvrda prijete otrovne hemikalije.

U istraživanju je utvrđeno da su osobe koje su rukovale posebnim papirom koji se koristi na bankomatima preko dva sata i bez rukavica u urinu imale povećan nivo bisfenola A (BPA) dok kod osoba koje su imale rukavice nije zabilježeno povećanje tog hemijskog spoja, piše Daily Mail.

Bisfenol A već ranije su naučnici povezivali s hormonalnim poremećajima, problemima sa začećem i razvojem mozga kod djece, a može se pronaći i konzerviranoj hrani, nekim tkaninama te u u tvrdoj plastici poput one koja se koristi za dječje bočice.

Ovaj hemijski spoj koristi se i na vrsti papira na bankomatima, POS- automatima u supermarketima, na autocestama i slično, što znači da mu je većina ljudi često u rukama.

Koji nivo Bisfenola A u urinu je kritičan još nije utvrđeno, a rezultati istraživanja posebno bi mogli imati važnost za osobe koje papiriće poput onih na bankomatima i POS automatima koriste zbog prirode posla, poput na primjer, blagajnica ili trgovaca.

Istinito

Podijelite članak