Nakon što se nije vratio u KPZ Zenica: Šeraku ni traga ni glasa

Kriminalac Adnan Šerak još je u bijegu. Kantonalni sud Sarajevo odobrio je da se Šerak, koji u zatvoru u Zenici izdržava kaznu zbog više krivičnih djela, pusti na jednomjesečni dopust kako bi cijepao drva roditeljima. Šerak se u zenički zatvor trebao vratiti 22. oktobra, ali se to nije dogodilo i od tada mu nema ni traga ni glasa. Policija u cijeloj BiH sada je u potrazi za njim.

Kriminalna prošlost

Prema pričama koje kruže Ilijašom, odakle je Šerak, kazna zatvora prekinuta mu je na mjesec kako bi učestvovao u predizbornoj kampanji Stranke demokratske akcije i obavljao prljave poslove za tu stranku. Te priče nisu potvrđene, ali ni demantirane.

Šerak iza sebe ima debeo kriminalni dosje. Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je u novembru prošle godine presudu Kantonalnog suda u Zenici kojom je 15. januara 2015. osuđen na sedam godina zatvora, jer je u zatvoru u Zenici nasmrt pretukao zatvorenika Dženana Džaku. Presuda je ukinuta nakon što su uvažene žalbe odbrane. Tako je predmet vraćen Kantonalnom sudu u Zenici na ponovno suđenje, koje je u toku.

Nasmrt pretučen

Zatvorenik Dženan Džaka iz Sarajeva primljen je 5. avgusta 2013. sa povredama glave na Odjel intenzivne njege Hirurškog odjela Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), gdje je 11. avgusta umro. Džaka je sve vrijeme bio u komi.

Šerak je optužen da je 5. avgusta 2013. u prostorijama razglasne stanice Prvog paviljona pozvao osuđenika Nedu Kojića te zatražio da zovne Džaku. Nakon što je Džaka došao, Šerak mu je pokazao fotografije te ga pitao zašto se slika s njegovim dušmanima. Šerak ga je potom, tražeći da spusti ruke i gleda prema njemu, dva puta udario šakom u glavu, a Džaka je pao. Umro je zbog teških prijeloma kostiju glave.

Presudom Vrhovnog suda FBiH od 2009. Šerak je osuđen na osam i po godina zatvora za pokušaj ubistva Dragana Jeftića i Irfana Osmića u decembru 2008. u jednom kafiću na Grbavici.

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE