Nakon stravičnog sudara kod Tuzle roditelji poginulog mladića tvrde da on nije vozio auto

Screenshot 3 1477 34

Ildahid Malkić i Irmel Arnautović smrtno su stradali prije godinu u saobraćajnoj nesreći u mjestu Čanići kod Tuzle, a dvije osobe su preživjele. Izvještaji kažu da je Malkić upravljao automobilom, što opovrgavaju njegovi roditelji, tražeći otvaranje istrage. Stravična saobraćajna nesreća dogodila se 18. januara 2020. godine na dijelu magistralnog puta Tuzla – Srebrenik u mjestu Čanići kod Tuzle, kada su se sudarili automobil marke Mercedes i autobus Man.

Na mjestu događaja smrtno je stradao 29-godišnji Irmel Arnautović, dok je nekoliko sati kasnije u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli preminuo i 20-godišnji Ildahid Malkić. Dvadesetogodišnji Anel Arnautović zadobio je teške tjelesne povrede dok je još jedna maloljetna osoba inicijala E. A. nepovrijeđena te se udaljila s mjesta nesreće.

Prepolovljen automobil

O težini saobraćajne nesreće najbolje govori informacija da se automobil marke Mercedes u kojem su se nalazili mladići, iz mjesta Tinja kod Srebrenika, od siline sudara s autobusom prepolovio.

Kako je navedeno u izvještajima nadležnih organa nakon saobraćajne nesreće, Mercedesom je upravljao Ildahid Malkić, što njegovi roditelji negiraju, ističući da se on nalazio na zadnjem sjedištu automobila.

“Mi sumnjamo u zapisnik policije u kojem je navedeno da su u automobilu ostali Anel Arnautović i vozač Ildahid Malkić, to nije tačno, jer je moj sin nađen 20 metara od automobila. Vrata automobila su netaknuta, staklo nije razbijeno i za to postoje dokazi, odnosno fotografije, i svjedok kojeg tužiteljica nije pozvala na saslušanje” kaže za Klix.ba Ildahidov otac Ševo Malkić.


Ildahidovi roditelji navode da svi dokazi upućuju na to da je njihov sin sjedio na zadnjem sjedištu automobila, istaknuvši da se jedan od preživjelih saputnika, odnosno Anel Arnautović, koji se nalazio u vozilu, prema njegovim navodima, ne sjeća detalja saobraćajne nesreće, dok se maloljetni E. A. udaljio s mjesta događaja, što je i navedeno u dokumentu iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

“Postoje različita tumačenja u vezi s tim gdje se tijelo moga sina nalazilo, što je veoma bitno, jer smo izričitog stava da on nije upravljao automobilom. Naime, na zadnjem sjedištu u automobilu su pronađeni lični dokumenti moga sina, uz njegov sat, kačket i telefon. Da je sjedio na mjestu vozača, njegove stvari ne bi mogle biti tamo gdje su pronađene. Također, smatramo da je potrebno saslušati i svjedoke, odnosno putnike iz autobusa, što nije učinjeno”, tvrdi Ševo Malkić.

Da je njihov sin bio vozač, što je navedeno u izvještajima nadležnih, po povredama koje su bile vidljive kod Ildahida, roditelji navode da bi ostali tragovi krvi na zračnim jastucima koji su se aktivirali na volanu, što nije bio slučaj. Patike ovog mladića pronađene su nekoliko metara od Mercedesa, što roditelji smatraju detaljima koji bacaju sumnju na cijeli slučaj.

Zbog sumnje u regularnost utvrđenih činjenica roditelji su angažovali advokata, uz dva vještaka saobraćajne struke koji su kroz dosadašnji rad konstatovali da Ildahid Malkić nije mogao upravljati automobilom, shodno dokazima koji postoje i u fotodokumentaciji.

“Vještaci još uvijek obavljaju vještačenja i mi nećemo odustati od ovog slučaja. Želimo dokazati da naš sin nije kriv za ovu saobraćajnu nesreću. Spremni smo ići do kraja u ovom slučaju, kako bi prava istina izašla na vidjelo”, ističe bolnim glasom Ildahidova majka Mirjana, navodeći da je njen sin bio sportista, višestruki državni prvak u kung fuu, uzoran mladić te da nije konzumirao alkohol.

Stav Tužilaštva TK

S druge strane, prema stavu Tužilaštva Tuzlanskog kantona, u ovom predmetu istraga neće biti otvorena. Kako je u svom dopisu navela postupajuća tužiteljica, istraga neće biti pokrenuta jer je po nalazu i mišljenju sudskog vještaka mediciske struke, te nalazu biološkog i DNK vještačenja utvrđeno da je vozilom upravljao Ildahid Malkić.

“Posljedice predmetne saobraćajne nesreće su da je u njoj na mjestu događaja smrtno stradao Irmel Arnautović koji se nalazio na zadnjem sjedištu iza suvozača u automobilu marke Mercedes, da je Ildahid Malkić vozač automobila Mercedes usljed zadobijenih povreda preminuo u UKC-u Tuzla i da je Anel Arnautović, koji je bio na mjestu suvozača u automobilu Mercedes, zadobio teške i po život opasne povrede”, navodi se u obrazloženju postupajuće tužiteljice.

Tužiteljica konstatuje da povrede nije zadobio maloljetni E. A., što je u svojstvu svjedoka i izjavio, uz to da je bio u automobilu na zadnjem sjedištu te da je ispao iz vozila.

“Također je naveo da se uplašio predmetnog događaja, da se udaljio s mjesta događaja kako bi rekao roditeljima šta se desilo, a da je na mjesto nesreće došao odmah po pozivu policije. Na mjestu događaja nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali da je E. A. upravljao vozilom Mercedes”, piše u obrazloženju postupajuće tužiteljice.

Ona konstatuje i da shodno rezultatima alkostesta nije utvrđeno prisustvo alkohola kod maloljetnog E. A.

“Također je utvrđeno da su Ildahid Malkić, Anel Arnautović i Irmel Arnautović bili pod dejstvom alkohola, što je utvrđeno analizom i vještačenjem”, navodi se u dopisu postupajuće tužiteljice, što opovrgavaju Ildahidovi roditelji koji su tražeći otvaranje istrage uložili žalbu, ali je ona odbijena.

Zbog ranije izrečenih sumnji u vjerodostojnost informacija nadležnih organa, o ovom slučaju roditelji su obavijestili i Federalnu upravu policije. Od ove institucije traže da provede istragu na okolnosti i regularnosti rada nadležnih organa koji su postupali u slučaju vezanom za saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradao njihov sin Ildahid Malkić.

Klix.ba