Portal 072info

Nakon teškog pijanstva: Da li zaista postoji lijek za mamurluk?

Teška hrana i mnogo vode neće pomoći da se nakon teškog pijančevanja izliječite od mamurluka idućeg jutra, sugerira holandsko istraživanje.

Umjesto toga, zaključuje se u istraživanju, jedini način da se djeluje na mamurluk jest da se manje pije.

Naučnici su na uzorku od 800 studenata istražili kako se odvija borba s mamurlukom. Dio studenata jeo je hranu nakon alkohola, uključujući i tešku hranu i obilan doručak, u nadi da će izbjeći postalkoholnu glavobolju i vrtoglavicu. S istim ciljem dio ih je pio vodu, i prije odlaska u krevet i nakon ustajanja. Ni u jednoj grupi nije bilo veće razlike u težini glavobolja.

Voda će pomoći ugasiti žeđ, ali neće izliječiti mučninu i glavobolju“, kaže profesor Joris Verster sa Univerziteta u Utrechtu.

Prijašnja istraživanja utvrdila su da otprilike četvrtina onih koji piju tvrde da nikada ne pate od mamurluka. Holandski naučnici tvrde da je to zato jer “piju premalo da bi se mamurluk razvio”. Po njihovim istraživanjima, među studentima koji su se “stvarno pošteno” napili nije bilo imunih na mamurluk.

Stvar je prilično jednostavna, kaže Verster. “Što više pijete, veća je vjerovatnost za mamurluk”.

Dio problema s mamurlukom leži u tome što naučnici zapravo ne znaju što ga uzrokuje.

Istraživanja su pokazala da to nije samo dehidracija. Znamo da je imunološki sistem nekako povezan, ali dok ne budemo sigurni što ga uzrokuje, malo je vjerovatno da ćemo pronaći lijek“, rekao je Verster.

Podijelite članak