Portal 072info

Nakon tragedije na deponiji Rača: Potvrđena optužnica protiv Mehmeda Đerahovića zbog smrti trojice Zeničana

Nakon tragedije na deponiji Rača: Potvrđena optužnica protiv Mehmeda Đerahovića zbog smrti trojice Zeničana

 

Nakon tragedije koja se dogodila na deponiji Rača kod Zenice, gdje se odlaže otpadni materijal iz Željezare i gdje mnogi svakodnevno skupljaju staro željezo, kada su stradali Sedžad Đerahović (29), Amir Arnautović (29) i Husein Delić (30), Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) podiglo je a Općinski sud u Zenici potvrdio optužnicu protiv Mehemeda Đerahovića iz Gradišća kod Zenice.

 

Opasnost za život ljudi

 

Naime, on se tereti da je u vremenskom periodu od 2012. godine do 15. avgusta 2016. godine opće opasnom radnjom izazvao opasnost za život ljudi.

 

– Organizovao je radove u vidu kopanja uglja u improvizovanoj jami plaćajući dnevnice na nelegalnom iskopavanju uglja na području odlagališta industrijskog otpada u mjestu Rača, lokalitet tzv. Okrumak, Grad Zenica, te je dana 15.08.2016. godine zajedno sa D. A., Đ. S., D. H. i A. A. došao na pomenutu lokaciju s namjerom da navedeni vrše za njega nelegalan iskop uglja za dnevnice koje im je plaćao- navodi se u optužnici.

 

Prema detaljima iz optužnice, kobnog dana u jamu je ušao Husein Delić kako bi kopao ugalj. Za njim je ušao i Amir Arnautović koji je bio zadužen za uvlačenje kade u jamu do kopača uglja, a Sedžad Đerahović je zatim navukao sajlu do ulaza u jamu nakon čega je otišao u jamu za njima.

 

– Za to vrijeme Mehmed je pripremao kamion za izvlačenje kade sa ugljem iz jame, a A.D. je sjedio iza šupe, iako je Mehemed bio svjestan da ovakav način nelegalnog iskopavanja uglja može ugroziti živote ljudi, te da time može ugroziti živote ljudi i olako držeći da do toga neće doći, nakon čega su Amir, Husein i Sedžad ušli u jamu kako bi počeli sa kopanjem uglja, a u kojoj je bila povećana koncentracija ugljen dioksida (CO2), a nedostatak kiseonika (O) za normalnu respiratornu funkciju, bez odgovarajuće zaštitne opreme, da bi nakon ulaska u jamu u ovakvim uslovima rada bez ikakve zaštitne opreme, nastupila smrt ugušenjem Arnautovića, Delića i Đerahovića – stoji u optužnici.

 

Otrovni gasovi

 

Podsjetimo, do tragedije je došlo u ranim jutarnjim satima kada su se stradali Zeničani ugušili otrovnim gasovima dok su kopali po naslagama otpada zarađujući za život.

 

Tada je istragu preuzeo dežurni tužilac Tužilaštva ZDK Sanjin Kulenović i krim. inspektori MUP ZDK.

 

Iza stradalih ostale su bolom shrvane porodice, djeca. Posebno je tužan podatak da je iza stradalog Đerahovića ostala supruga i petero djece a koja je kobnog dana bila trudna i čekala da zajedno sa svojim suprugom dočekaju i peto dijete.

Podijelite članak