Portal 072info

NAKON TRI GODINE Premijerna izvedba obnovljene predstave “Razred” u BNP-u

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon tri godine od igranja u okviru Takmičarskog programa festivala Tedan slovenske drame, koji se tradicionalno održava u Prešernovom gledališču Kranj, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je obnovljena predstava Razred, slovenskog autora Matjaža Zupančiča, za koju režiju potpisuje mladi bh. reditelj Goran Damjanac. Predstava Razred je premještena na prostor Male scene Žarko Mijatović i svoje premijerno obnovljeno izvođenje će imati u subotu, 04. februara/veljače u 19. 30 sati.

U ovoj komediji se umjesto cijelog odjeljenja jedne korporacije, kojoj prijeti ukidanje, pred komisijom i predavačima za prekvalifikacije pojavljuje samo jedan kandidat. Nesiguran, ali sa velikom željom da uspije. Ni on sam najbolje ne razumije šta se to od njega očekuje, ali je spreman na sve i učinit će sve što od njega zahtijevaju samo da bi sebi osigurao radno mjesto. Ni jedna žrtva nije prevelika za ulazak u ”sretnu novu klasu” zaposlenih ljudi sa obezbijeđenom egzistencijom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

”Karakteri likova zapravo su dokaz ne samo besmisla modernog poslovanja koje preferira ideal robotizovanog radnika i profit kao jedinu vrijednost, nego ukazuju i na jedan od naših problema tokom prilagođavanja cjelukopnog sistema, novom, okrutnijem, tranzicijskom dobu. U tom slučaju je bitnija forma bez mnogo osvrtanja na važnost onog suštinskog”, kažu iz BNP-a Zenica.

Za komediju Razred Zupančič je dobio, već svoju četvrtu, Grumovu nagradu. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U predstavi igraju: Adis Mehanović, Saša Handžić, Nusmir Muharemović, Anđela Ilić, Selma Mehanović, Ištvan Gabor i Enes Salković.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija