Nakon velikog napada Rusije na Ukrajinu: Poljska i NATO digli avione

Nakon velikog napada Rusije na Ukrajinu: Poljska i NATO digli avione

U toku noći Rusija je pokrenula kombinirani napad velikih razmjera na infrastrukturu u Ukrajini.

Komandant ukrajinskih zračnih snaga Mikola Oleščuk na Telegramu je saopćio kako je protivzračna odbrana uništila 57 od 82 zračne mete.

Prema podacima Ukrajinaca, u napadu su korištene različite vrste projektila i bespilotnih letjelica: 20 krstarećih projektila Kh-101/Kh-555, 6 hipersoničnih projektila Kh-47M2 Kinžal, 12 protivzračnih projektila S-300, 40 bespilotnih letjelica Shahed-131/136 i 4 rakete zrak-zemlja Kh-59.

– Hvala svim braniteljima neba koji su odbili još jedan teroristički napad okupatora. Zajedno ćemo pobijediti – najavio je Oleščuk. Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko napisao je kako su Rusi gađali infrastrukturne objekte u pet oblasti.

Energetska infrastruktura

– Neprijatelj ponovno napada našu energetsku infrastrukturu! Proizvodna postrojenja i sistemi u Harkivu, Zaporižji, Lavovu i Kijevu bili su napadnuti – istakao je. 

Potvrdio je kako službe rade na otklanjanju posljedica napada.

Tokom napada su se oglasile i poljske zračne snage. 

– Imajte na umu da poljski i saveznički avioni lete u zračnom prostoru, što može rezultirati povećanim nivoom buke, posebno u jugoistočnom dijelu zemlje. Noćas se primjećuje intenzivna aktivnost dalekometne avijacije Ruske Federacije povezana s raketnim udarima na objekte koji se nalaze na teritoriji Ukrajine. Pokrenute su sve potrebne procedure za uspostavu sigurnosti poljskog zračnog prostora, a zračne snage kontinuirano prate situaciju – saopćili su Poljaci.

Dva podzemna skladišta plina pogođena su tokom noći, objavila je ukrajinska nacionalna naftna i plinska kompanija Naftogaz. 

– Rano ujutro neprijatelj je napao dva ukrajinska podzemna skladišta. Skladišta nastavljaju s radom – naveli su. Ruslan Kravčenko, načelnik vojne uprave Kijevske oblasti, potvrdio je kako je pogođen najmanje jedan objekt kritične infrastrukture na području njegove oblasti.

Više od 40 projektila

– Oblast je bila pod velikim napadom bespilotnih letjelica kamikaza i projektila. Upozorenje na zračnu opasnost trajalo je više od pet sati. Nažalost, objekt kritične infrastrukture napadnut je tokom upozorenja o zračnoj opasnosti u Kijevskoj oblasti. Sve hitne službe su na mjestu događaja, u toku je gašenje požara na objektu. Sve detaljne informacije bit će naknadno – sažeo je.

Požari su izbili i u energetskim postrojenjima u Lavovskoj, Odeškoj i Zaporoškoj oblasti, dok su krhotine oborenih dronova padale po Mikolajivskoj oblasti.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je nakon najnovijeg napada poručio da Ukrajina treba snažnu protuzračnu odbranu i drugu odbrambenu podršku, a ne ignoriranje i dugotrajne rasprave.

– Zahvala svima koji trenutno ublažavaju posljedice ruskog napada te svakom pripadniku naše protivzračne odbrane, koji je preko noći bio na straži. Više od 40 projektila i još gotovo 40 jurišnih dronova. Neke od raketa i dronova su uspješno oboreni, samo neki… Svaki naš susjed u Evropi, svaki naš drugi partner vidi koliko je ukrajinska potreba za protivzračnom obranom kritična – naglasio je.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS