Portal 072info

Nakon vrhunca toplotnog vala stižu pljuskovi i pad temperatura

Ilustracija

Toplotni val je u BiH jučer bio na vrhuncu, a u mnogim mjestima širom regije zabilježen je najtopliji dan u godini. U našoj zemlji i danas je sunčano i vruće, no prema najavama meteorologa, tokom poslijepodneva stiže jače naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu, pljuskove, grmljavinu i pad temperatura.Još danas se očekuju visoke vrijednosti temperatura zraka, između 29 i 35, na jugu zemlje i do 40 stepeni.

“Već od srijede prognozira se pad temperatura za 10 stepeni. Ugodnije vrijeme zadržat će se do 19. augusta, a od 20. augusta temperature će biti više za nekoliko stepeni u odnosu na protekli period”, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Nestabilno vrijeme s padavinama u vidu lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom zadržat će se do srijede kada u poslijepodnevnim satima slijedi postepeno razvedravanje.

“Najintenzivnije padavine prognoziraju se za zapad i sjever Bosne, dok se u ostalim krajevima naše zemlje očekuju umjerene padavine. Od 15. augusta pa do kraja mjeseca izgledno je stabilno vrijeme bez padavina”, prognoziraju meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 36
    Shares