Namirnice koje čiste organizam

4 15
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ako posljednje vrijeme jedete previše, za početak je potrebno ne nastaviti i smanjiti obroke, podijeliti ih na više manjih porcija i reducirajte unos rafinirane hrane bogate suvišnim masnoćama i kalorijama, kao što su kolači, masna i slana pečenja te kalorične salate s preljevima i dodacima poput vrhnja i majoneze.

Neku voćku

Bijeli šećer, proizvodi od bijelog brašna, so i nezdrave masnoće posebno su štetni za naš organizam, jer stvaraju sluzi u tijelu, debljaju i opterećuju probavu. Za takvim namirnicama posežemo najčešće kada smo veoma gladni i više nam nije važno šta ćemo pojesti.

Naprimjer, za doručak uzmite neku voćku ili zobenu kašu sa suhim voćem koja će potaknuti probavu i eliminaciju štetnih tvari, a opet će vas dugo držati sitima, jer će se spori ugljikohidrati iz kaše i voća polako oslobađati do ručka. Za užinu se preporučuje konzumirati neka voćka ili voćni sok te lagani jogurt, a za ručak i večeru kuhano nemasno meso ili riba, lagana supa, puno salate i skroman dodatak ugljikohidrata.

Osjećate li, nakon što ste puno jeli, umor, bolove u mišićima, imate probleme s lošom probavom, pojavile su se alergije, grčevi, napadi žučnog kamenca, bolne menstruacije, hunjavice, perut, prištići, a i vaga je pokazala koji kilogram viška, svakako, vam je potrebna detoksikacija.

Štetne tvari

Postoje razni programi detoksikacije u trajanju od jednog dana pa do nekoliko sedmica. Ukoliko ste početnik, najbolje je krenuti od jednostavne detoksikacije.

Ovakvo otklanjanje štetnih tvari nije zahtjevno, popratnih simptoma gotovo da i nema, a program se može provoditi kad god osjetite potrebu.

Dijeta za detoksikaciju

– Ustajanje – čaša tople vode i sok od pola limuna

– Doručak – jedna zdjelica raznog voća i kašika zobenih pahuljica

– Užina – jedna voćka kao što je narandža, jabuka, kruška, grejp

– Ručak – jedna zdjelica kuhanog povrća i mesa (riba), kašika integralne riže ili krompira

– Užina – jedna sirova ili kuhana mrkva ili manja cvekla, celer, brokula…

– Večera – isto kao i ručak

– Važno je piti puno negazirane vode i biljne čajeve, približno 2 litra dnevno