Namirnice koje pozitivno djeluju na starenje

1 24
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Hronološki sat ne možete spriječiti, ali nauka vam sve više pokazuje da možete da utječete na tempo. Održavanje zdrave ishrane jedan je od načina da donekle usporite starenje.

Da bi hrana zaista napravila razliku u zdravlju i izgledu, morate da je jedete redovno kako bi imala utjecaja. Koje namirnice mogu da se bore protiv prevremenih znakova starenja, objasnili su stručnjaci.

Zdravlje srca

Borovnice – One su odličan izvor vitamina C, vlakana i sadrže mnogo antioksidanata. Istraživanja kažu da čuvaju kognitivne funkcije, pozitivno djeluju na zdravlje srca. Njihova duboko plava boja potječe od antocijanina, ključnog antioksidansa.

Orasi – Nova studija je otkrila da su žene koje su u srednjim godinama redovno konzumirale orahe imale veće šanse da zdravije ostare u poređenju s onima koje nisu jele orahe. Orasi, također, igraju važnu ulogu u zdravlju srca, pomažu u upravljanju zdravim krvnim pritiskom i sadrže obilje protuupalnih fitohemikalija.

Čaj – Drugo najviše konzumirano piće na svijetu, pored vode, sadrži beskrajne prednosti protiv starenja. Čaj hidrira i ispunjen je antioksidansima za borbu protiv upala poznatim kao fitohemikalije.

Dvije kategorije

Grah – Jedna je od rijetkih namirnica koja obuhvata dvije kategorije hrane: ugljikohidrate i proteine.

Kruške – Veći unos flavonola u ishrani koji se nalazi u kruškama povezan je sa smanjenim rizikom od razvoja demencije povezane sa Alzheimerovom bolešću.

GODISNJICA
MARKETING