Namirnice koje vam mogu pomoći prestati pušiti!

Namirnice koje vam mogu pomoći prestati pušiti!

slika (3)

Pušenje je zavisnost koji je izrazito teško izliječiti. Srećom, postoje namirnice koje imaju isti učinak na tijelo kao i cigarete, te će vam pomoći da se oslobodite potrebe za nikotinom. Ne, još nisu otkrili namirnice koje to čine s pivom…

Nikotin stimulira ispuštanje hemikalija u tijelu s ulogom da smiruje središnji živčani sistem, pa pušači imaju običaj zapaliti da se opuste. Kod pokušaja odvikavanja od nikotina, zavisnici se moraju suočiti sa simptomima kao što su frustracija, razdražljivost, uznemirenost, ljutnja, tjeskoba, nesposobnost koncentracije, glavobolja ili prekomjerni apetit. Zbog tih silnih simptoma većina odustane i vrati se pušenju. Borba je teška, ali postoje neke namirnice koje vam mogu pomoći da pobijedite.

Paprika

Ona ima blagotvoran uticaj na disajni sistem, i ne osjećate potrebu za cigaretom. Preporučuje se posuti je preko hrane, ili staviti prstohvat u vodu koju pijete.

Alkalne namirnice

One mijenjaju pH vrijednosti u vašem tijelu, odnosno – smanjuju kiselost. Takođe mijenjaju vaš osjet ukusa i mirisa, a to znači da uz njih više nećete tolerisati duvanski dim. Pojedite zdjelu žitarica, i nećete osjetiti toliku potrebu za nikotinom. Uključite u svoju dnevnu prehranu brokulu, špinat, bademe, smokve, grožđice, repu i slično, i držimo vam palčeve.

Lobelija

Vrlo korisna u borbi protiv negativnih učinaka do kojih dolazi kad prestanete pušiti.

Đumbir

Izuzetno važan jer pomaže kod probavnih smetnji koje se javljaju prilikom procesa odvikavanja od pušenja (grčevi i zatvor).

Kineski lijek protiv pušenja

Pomiješajte rotkvicu s dvije kašičice meda. Ova mješavina će smanjiti potrebu za cigaretom i ublažiti negativne učinke nedostatka nikotina.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica