Namirnice za čišćenje jetre

Mim Bajm, doktorica naturopata, s 25 godina kliničkog iskustva i autor brojnih knjiga o ljekovitim svojstvima biljaka, navodi koje su prirodne namirnice, po njenom mišljenju, najpogodnije za detoksikaciju jetre.

Limunov sok

Iscijedite polovinu limuna i sipajte sok u toplu vodu – ovaj napitak i inače je odličan način da započnete dan, a pogotovo što ima veoma blagotvorno dejstvo na jetru. Preporučuje se i onima koji imaju problema s varenjem.

Prokelj

Biljke iz porodice kupusnjača, poput kupusa, brokolija i prokelja, sadrže glukozinolate – jedinjenja koja sadrže sumpor, koja štite jetru od brojnih oštećenja i poboljšavaju eliminaciju toksina i viška hormona.

Kurkuma

Ovaj začin zaslužan je za to što kari ima žutu boju, a poznat je po protivupalnom i antiseptičnom dejstvu na organizam, uključujući jetru.

Voda

Unošenje optimalne količine vode i biljnih čajeva poboljšava snabdijevanje jetre nutrijentima, kao i eliminaciju otpadnih produkata iz nje. Nedovoljno unošenje vode može uzrokovati stvaranje kamena u žučnoj kesi koje nastaje kao posljedica prevelike koncentracije žuči.

Čaj od korijena maslačka

Već duže vremena primjenjuje se kod bolesti jetre, a kafa od korijena maslačka odlična je zamjena za kafu, prenosi RTRS.

cafe.ba