Portal 072info

Namirnice za zdrave i snažne zube

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Briga o zubima ne zasniva se samo na četkanju i koncu. Iako je pravilna higijena iznimno važna, hrana koju jedete uveliko doprinosi oralnom zdravlju. Dok je slatka hrana najveći neprijatelj vaših zuba, neke namirnice vam mogu pomoći da zube održite zdravim i snažnim. Otkrivamo vam uz koje namirnice ćete prorodijediti posjete zubaru i uživati u prekrasnom osmijehu.

Mlijeko – Mlijeko je dobar izvor kalcija, fosfata i vitamina D. Ovi nutritijenti pobolkjšavaju zdravlje kostiju i zuba. Redovno pijenje mlijeka pomoći će vam i da ojačate zubnu caklinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zeleni čaj – Zeleni čaj sadrži katehine, spojeve koji pomažu u borbi protiv upala, te kontrolišu bakterijske infekcije. Osim toga, istraživanja su pokazala da češće pijenje zelenog čaja pomaže u odlaganju problema ispadanja zuba u kasnijim fazama života.

Orašasto voće i sjemenke – Orašasti plodovi i sjemenke sadrže proteine, te mikronutitijente poput kalcija, fosfora, magnezija i cinka koji su izuzetno korisni za zdravlje zuba. Kalcij je jedna od najkorisnijih hranjivih tvari iz orašastih plodova i sjemenki koja doprinosi remineralizaciji zuba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jabuke – Jedenje jabuke povećava proizvodnju pljuvačke čime se sprječava nagomilavanje kamenca. Jedenje jabuke čisti površinu zuba. Osim toga, jabuke su bogate vrijednim vitaminima i mineralima koji su dobri za sveukupno zdravlje.

Tamna čokolada – Tamna čokolada sačinjena je od kakaa koji sadrži tanin. Tanin pomaže u sprječavanju karijesa i erozije cakline, te se bori protiv upale desni. Kakao sprječava formiranje plaka koji inficira zube. Osim toga, tamna čokolada poboljšava cirkulaciju krvi u desnima, te na taj način doprinosi boljem zdravlju zuba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME