Namirnice za zdravo srce

Namirnice za zdravo srce

srce

Vjerovatno nije potrebno naglašavati koliko je važno održavati zdravlje srca i sistema krvnih sudova, pa evo šta o tome imaju reći nutricionisti.

Dan započnite sa zobi, preciznije, zobenim pahuljicama koje se preporučuju zbog bogatog sadržaja vlakana koja, između ostalog, čuvaju zdravlje naših arterija. Uz njih je idealna kombinacija jogurt, koji poboljšava probavu i jača imunitet. Iako jogurt nije superhrana korisna za cijeli organizam, srcu je vrlo drag.

Maslinovo ulje je također obavezan dio prehrane, jer svojim sastavom smanjuje rizik od razvoja bolesti srca, snižavajući pritom i razine lošeg LDL holesterola, čuvajući tako krvne žile.

Riba bi trebala biti na jelovniku dva puta sedmično kako bismo imali zdrave krvne žile, jer smanjuje pritisak i sprečava nepravilan rad srca. Kad pogledamo dvije posljednje preporučene namirnice, ne čudi da je najmanje srčanih bolesti zabilježeno u krajevima koji tradicionalno koriste mediteranski način prehrane. Za utjehu kontinentalcima, nutricionisti nude i špinat, koji je bogat vlaknima i kalijem i preporučuje se svima kao prevencija razvoja bolesti srca i sistema krvnih sudova.

Oslobođenje.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE