Namjenska industrija FBiH zaradila 258.707.571 KM

4 5
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vlada FBiH je usvojila izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o poslovanju privrednih društava namjenske industrije registrovanih u FBiH za 2020. godinu.

Zrak, Binas i Pretis

Vlada je zadužila nadzorne odbore i uprave Zraka d.d. Sarajevo, Binasa d.d. Bugojno i Pretisa d.d. Vogošća da, u što kraćem roku, organizuju održavanje skupština ovih društva u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, a na kojima će obavezno biti razmatrani izvještaji o prošlogodišnjem poslovanju.

ČITAJ JOŠ:  Vlada ZDK s KfW-om i Vladom FBiH potpisala ugovore o obnovi osam škola

Nadležno federalno ministarstvo zaduženo je da i dalje prati i analizira stanje u namjenskoj industriji, te Vladi predlaže mjere i aktivnosti s ciljem realizacije planova za 2021. godinu, kako bi bili ostvareni ciljevi u skladu sa Strategijorn razvoja namjenske industrije i Akcionim planom u FBiH za period od 2012. do 2022. godine.

U izvještaju je navedeno da je namjenska industrija u FBiH prošle godine ostvarila ukupan prihod od 258.707.571 KM, što je 85 posto u odnosu na isti period 2019. godine.

ČITAJ JOŠ:  Penzioneri zahvalili Vladi FBiH: Urađen veliki zamah, to nam je životno važno

Privredna društva namjenske industrije

U 2020. godini su privredna društva namjenske industrije u Federaciji BiH ostvarila dobit od 17.363.670 KM, što je 40 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

U ovoj industriji je na dan 31. decembar 2020. godine bilo 3.708 radnika, što je povećanje od pet posto u odnosu na 2019. godinu. I pored problema koji opterećuju rad privrednih društava namjenske industrije, istaknuto je da su u godini pandemije postignuti značajni rezultati planirani Strategijom razvoja namjenske industrije i Akcionim planom u FBiH za period od 2012. do 2022. godine.

ČITAJ JOŠ:  Nikšić još skuplja potpise za strance, a uvijek optimistični Čović izmišlja rokove

GODISNJICA
MARKETING