Nana Fata: 20 godina sam šutjela i lijepo se sudila, sad neka sklone crkvu

Prošla je godina od isteka roka koji je Evropski sud za ljudska prava odredio za uklanjanje crkve sagrađene na imanju Fate Orlović u Konjević-Polju. Ona nam je jučer kazala da joj je godina u kojoj je čekala provedbu obavezujuće odluke u njenu korist sporo prolazila.

Povrat parcele

– Golema mi je ova godina, više nego ovih 20 što sam se borila, čini mi se. Ne očekujem da će se crkva u skorije vrijeme izmjestiti. Neću vjerovati dok ne vidim – govori Orlović.

Uputila je poruku vlastima bh. entiteta Republika Srpska.

– Pozivam ih da nose svoj objekt iz moga dvorišta, bez galame. Ja sam 20 godina šutjela i lijepo se sudila, nisam galamila. A sad ih oštro pozivam da crkvu nose iz moje avlije – rekla je Fata Orlović.

U njenom dvorištu u Konjević-Polju kod Bratunca nelegalno je izgrađena pravoslavna crkva 1998. godine, dok je ona bila u izbjeglištvu.

Donesena presuda

Nakon povratka u Konjević-Polje, Orlović je 2002. pokrenula sudski spor za povrat parcele, tražeći da se crkva izmjesti, ali to nije učinjeno ni nakon brojnih tužbi i sudskih presuda u njenu korist.

Posljednju tužbu podnijela je Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, koji je u oktobru 2019. donio pravomoćnu presudu u kojoj je naloženo uklanjanje crkve s imanja porodice Orlović. Krajnji rok za izmještanje bio je 1. april prošle godine, ali je on i tada prolongiran. Kao razlog za još jedno odgađanje navedena je pandemija koronavirusa.

Incko pozvao na provedbu odluke Suda u Strazburu

Na slučaj Fate Orlović podsjetio je jučer i visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), koji je u saopćenju naveo da je ona dugo čekala pravdu, a sada se već dugo kasni s provedbom obavezujuće odluke Evropskog suda u njenu korist.

– Želim da se pravda zadovolji i da se Fata Orlović ispoštuje zbog nevolja kroz koje je prošla tokom duge i iscrpljujuće pravne bitke. U svojoj poodmakloj dobi Fata Orlović ne zaslužuje daljnje nepoštovanje vlasti Republike Srpske, već neodložno i potpuno zadovoljenje pravde – rekao je visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko).

Budući da je vladavina prava presudno načelo Općeg okvirnog sporazuma za mir, visoki predstavnik će se referirati na ovaj i druge slučajeve u svom idućem izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kao na još jedan primjer potpunog zanemarivanja izvršenja sudskih odluka, saopćeno je iz OHR-a.

– Važan pokazatelj poštovanja vladavine prava u bilo kojem demokratskom društvu nisu riječi ili izjave, nego nivo provedbe sudskih odluka domaćih i međunarodnih sudova. Nažalost, pokazatelji za BiH su vrlo nepovoljni – zaključio je Incko.

IZVORAvaz
Prethodni članakGradonačelnik Fuad Kasumović čestitao Uskrs
Sljedeći članakFacebook uvodi korisnu funkciju – uz jedno veliko “ali”