Nana Fata o nepoštivanju odluke Evropskog suda: Kako ih nije sramota?

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko podsjetio je da se 1. aprila navršila godina od isteka roka koji je Evropski sud za ljudska prava odredio za uklanjanje pravoslavne crkve sagrađene na imanju Fate Orlović u Konjević-Polju.

Podsjetimo, Evropsku sud za ljudska prava je 1. oktobra 2019. godine donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate. Krajnji rok je bio april 2020. godine, a od tada je prošla godina.

Crkva je u dvorištu porodice Orlović izgrađena neposredno nakon rata.
Inzko je naveo da je Orlović dugo čekala pravdu, a sada se već dugo kasni s provedbom obavezujuće odluke Evropskog suda u njezinu korist.

“Želim da se pravda zadovolji i da se Fata Orlović ispoštuje zbog nevolja kroz koje je prošla tokom duge i iscrpljujuće pravne bitke. U svojoj poodmakloj dobi, Fata Orlović ne zaslužuje daljnje nepoštovanje od strane vlasti Republike Srpske, već neodložno i potpuno zadovoljenje pravde”, rekao je visoki predstavnik.

Nana Fata je pozdravila Inzkovu poruku.

“Ja njega poštujem, ali nije mi drago što ne poštuju ni njega. Ja zahvaljujem i novinarima i pojedinim strancima”, kaže nana Fata, dodajući kako ima stranaca koji podržavaju drugu stranu.

Nana, koja je u međuvremenu bila i u bolnici, veli da nema nagovještaja o tome hoće presuda uskoro biti ispoštovana. Kaže da je to sramota!

“Ja sam ih pozivala, slala molbe. Neka dođu, neka svoju crkvu iz moje avlije, onako kako im je naređeno. Ništa nisam dobila kao odgovor. Hoće li to učiniti ili neće, ja ne znam. Ako nema zakona za njih, neće bit ni za mene. Oni su je napravili, ja ću je oboriti, i jedan – jedan”, kazala je nana Fata za Radiosarajevo.ba, govoreći da je učinila sve što može da bi se u skladu sa zakonima i domaćim i i stranim ispoštovalo njezino pravo i imovina.

IZVORRadiosarajevo.ba
Prethodni članakPoznati reper DMX u kritičnom stanju
Sljedeći članakOvo su imena 29 doktora iz BiH koji su preminuli od koronavirusa