873x400 2021 09 19T190510 816
AUTOR: P.D.
DATUM: ruj 19, 2021 @ 21:00
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Naoružani talibanski vojnici viđeni su u subotu kako uživaju u vožnji pedalinama dok širom Afganistana nezadovoljni građani protestuju zbog zabrane vraćanja djevojčica u škole, piše Daily Mail.

Kako navode, u znak solidarnosti, i dječaci odbijaju prisustvovati nastavi.

Slike koje su objavili prikazuju naoružane talibane kako uživaju vozeći pedaline koje sliče labudovima, na jezeru u Nacionalnom parku Band-e Amir. Interesantan je podatak da je ovo bila nekada popularna turistička destinacija.

Nacionalni park čini niz od šest jezera smještenih u planinama Hindukuš, a udaljen je oko 70 kilometara od doline Bamijan.

Novi talibanski vladari u Afganistanu, koji su osnovali Ministarstvo za propagiranje vrlina i sprječavanje poroka u zgradi u kojoj je nekad bilo smješteno Ministarstvo za ženska pitanja, sada se suočavaju s protestima zbog postupanja prema ženama i djevojčicama, samo mjesec dana nakon preuzimanja glavnog grada zemlje Kabula.

Zaposlenicama u gradskoj vladi Kabula rečeno je da ostanu kod kuće, a posao je dozvoljen samo onima koje ne mogu zamijeniti muškarci, rekao je privremeni gradonačelnik glavnog grada Afganistana, detaljno opisujući najnovija ograničenja žena od strane novih talibanskih vladara.

Ovo je još jedan dokaz da talibani primjenjuju svoje oštro tumačenje islama uprkos početnim obećanjima nekih da će biti tolerantni i inkluzivni.

LIDER